Hlavní obsah

Fotbalová liga přerušena, chce od Prymuly řešení, jak se smí trénovat

Foto: Profimedia.cz

Dušan Svoboda, šéf LFA, musí řešit další státem vynucené přerušení fotbalové ligy.

Reklama

Milan Hnilička, šéf Národní sportovní agentury, řeší s hygieničkou Jarmilou Rážovou, za jakých podmínek lze trénovat, verdikt padne ve středu. Na výjimku pro pořádání akcí čekají zápasy Evropské ligy, tenis v Ostravě a turnaj MMA.

Článek

Tíživá epidemiologická situace v zemi vede vládu ke stále intenzivnějším a přísnějším opatřením. Už minulý týden se rozhodlo o tom, že se počínaje pondělkem 12. října ruší přinejmenším na dva týdny všechny domácí sportovní akce. Právě v pondělí přišla vláda s dalším balíkem opatření, který mimo jiné znemožňuje sdružování více než 6 osob.

Představitelé profesionálního sportu jsou nyní zmateni, není úplně jasné, zda se toto omezení například týká profesionálních fotbalových týmů a jejich tréninkového procesu. Zejména když ministr zdravotnictví Roman Prymula v pondělí pozdě večer řekl redaktorům Blesku, že týmy, které se chystají na zápasy Evropské ligy, budou moci trénovat normálně.

Podle stanoviska, které dnes vydala Národní sportovní agentura, však od středy 14. října není možné trénovat jinak nežli v šestičlenných skupinách. Předseda NSA Milan Hnilička se však snaží vyjednat pro profesionální týmy jiný režim.

Ligový výbor LFA rozhodl dnes formálně o přerušení fotbalové Fortuna ligy s tím, že až bude možné soutěž znovu rozehrát, bude se po šesti odehraných kolech pokračovat podle rozpisu kolem sedmým. Dušan Svoboda, předseda LFA, zatím počítá s tím, že lze časovou rezervu najít ve zkrácení zimní přestávky.

Zároveň LFA odeslala žádost o setkání a jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem a ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou.

„Je třeba si uvědomit, že sportovní činnost je pro profesionální hráče jejich jedinou výdělečnou činností a déletrvající či opakované výpadky možnosti plnohodnotné tréninkové přípravy a zápasové činnosti zákonitě musí mít negativní dopad na výkonnost a další profesionální sportovní kariéru těchto osob,“ zdůrazňuje Dušan Svoboda, předseda LFA.

„Chtěli bychom znát, jaké podmínky musíme splnit, abychom se mohli vrátit okamžitě k plnohodnotné sportovní přípravě, pak již to bude pouze na jednotlivých klubech, zda jsou schopny tyto podmínky splnit. Za současných podmínek není možné pro české pohárové zástupce realizovat plnohodnotnou sportovní přípravu a jsou tak znevýhodnění vůči svým sportovním soupeřům v prvních zápasech, které se konají již 22. října. Jsem si zcela jist, že jsme schopni přijmout taková opatření, že plnohodnotná tréninková příprava profesionálních klubů nepředstavuje žádné riziko z hlediska šíření koronaviru,“ vysvětlil postoj LFA Dušan Svoboda s tím, že s Ministerstvem zdravotnictví povede LFA i nadále jednání o dalším vývoji situace.

S Ministerstvem zdravotnictví, konkrétně s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou především o možnosti tréninků intenzivně jedná i Milan Hnilička, předseda Národní sportovní agentury. Dnes jejich jednání k žádnému výslednému stanovisku nedospělo, dočkat bychom se ho měli zítra, tedy ve středu 14. října.

Podmínky pro amatérské týmy publikoval Jan Pauly, generální sekretář FAČR. Podle nich nelze používat vnitřních zařízení, tedy sprch či šaten. Samotného tréninku se pak mohou zúčastňovat jen oddělené šestičlenné skupinky. Pro profesionální sport, zejména pak pro týmy, které by svým soupeřům měly zakrátko čelit v duelech Evropské ligy, by ale taková příprava byla zásadním handicapem.

V zemi se také až do odvolání nesmí konat žádné sportovní zápasy a akce. S výjimkou těch, které budou mezinárodního charakteru a dostanou za tím účelem výjimku. O tu už si na 22. října požádala Sparta na utkání Evropské ligy s Lille a Slovan Liberec na duel s belgickým Gentem. Slavia hraje v prvním kole Evropské ligy v Izraeli s týmem Hapoel Beer Ševa.

O výjimku usiluje také ostravský tenisový turnaj žen, zařazený do okruhu WTA. A také turnaj bojových umění MMA.

Profesionální sport by se také rád dočkal slibovaného odškodnění za všechna vládní opatření, která způsobují klubům finanční ztráty. Už ve středu by se na mimořádném zasedání vlády měl probírat dotační program COVID Sport II, který by mělo vyhlašovat Ministerstvo průmyslu a obchodu. A mělo by v něm být alokováno 500 milionů korun.

Reklama

Doporučované