Hlavní obsah

Fotbalový šéf Pelta a náměstkyně Valachové porcovali dotace v soukromém bytě

O co jde v případu obviněného šéfa fotbalu Miroslava Pelty?

 

Reklama

Radiožurnál zjistil podrobnosti o aféře šéfa FAČR a dalších obviněných kolem dotací na sport.

Článek

Z policejních dokumentů, z nichž ráno citoval Radiožurnál, vyplývá, že o dotačních stamilionech pro české sportovce se nerozhodovalo v kancelářích Ministerstva školství, ale v soukromém bytu.

Policie podle Radiožurnálu tvrdí, že Miroslav Pelta si v centru Prahy pronajal byt, v němž se scházel s náměstkyní Ministerstva školství Simonou Kratochvílovou. Oba – Pelta a Kratochvílová – jsou obvinění z trestných činů v souvislosti s rozdělováním státních dotací. Dalšími dvěma obviněnými jsou úředník MŠMT Zdeněk Bříza a jako právnická osoba také fotbalová asociace.

Podívejte se, jak soud rozhodoval o vazbě pro aktéry případu:

Reportáž od soudu, který rozhodoval o vazbě pro Miroslava Peltu a Simonu Kratochvílovou.

Cinklá půlmiliarda

Škoda, kterou obvinění způsobili, podle policie dosahuje téměř půl miliardy korun.

„Miroslav Pelta úmyslně za účelem získání výhodnějších podmínek v dotačních programech využíval blízkého vztahu se Simonou Kratochvílovou a při osobních schůzkách v bytě, který kvůli tomu pronajal, požadoval neoprávněně jako zástupce žadatele o dotace na úkor dalších žadatelů o dotace přednostně neveřejné informace k předmětu soutěže k dotačním programům, k jednotlivým žádostem o dotace (projektům) a k průběhu procesu hodnocení žádostí a dále ovlivňoval rozhodování Kratochvílové," citoval Radiožurnál z policejního dokumentu.

Policie má na Peltu desítky hodin odposlechů, mimo jiné pořízených ve zmíněném bytě. Z celkem 50 projektů, které byly nakonec schváleny, nejméně 21 z nich už před jednáním komise přímo řešila Kratochvílová s Peltou.

Kvůli aféře už padla ministryně školství Kateřina Valachová.

Reklama

Doporučované