Hlavní obsah

Už zase volal Pelta. A co chtěl?... Po dotační aféře se do čela fotbalu hlásí nový muž

Pelta ve vazbě a fotbal v nejistotě, kdo ho povede.

 

Reklama

Tři týdny před volbou nového šéfa fotbalu soud posadil Miroslava Peltu do vazby. Co tomu předcházelo? Shrnutí dotační fotbalové aféry.

Článek

Hledání "nového Pelty" začalo.

V pondělí se na mimořádném zasedání sešlo nejužší vedení tuzemského fotbalu, přesněji Fotbalové asociace ČR. Jeden muž chyběl - šéf. Miroslava Peltu drží soud ve vazbě poté, co byl obviněn z machinací se státními dotacemi pro sport.

Policejní razie z minulého týdne tak už má přímé dopady na volbu nového šéfa českého fotbalu. Přišla totiž těsně pár dní před volební valnou hromadou FAČR.

Miroslav Pelta je v tuto chvíli jediným oficiálním kandidátem na šéfovské místo v českém fotbalu. Jeho zástupce Roman Berbr, muž s mimořádně kontroverzní pověstí, však na pondělním zasedání výkonného výboru FAČR prohlásil, že je připraven kandidovat.

Pokud by se chtěl někdo proti Peltovi přihlásit do volebního souboje, musí stihnout podat kandidátku už do 12. května, kdy končí lhůta.

Cinklé dotační jaro

Nejznámější větou Miroslava Pelty byl až dosud výrok o cinklém jaru. Zachytily ho policejní odposlechy při korupčním skandálu, který se provalil v roce 2005. Peltova slova, že „všechno bylo cinklý“, zlidověla.

I tentokrát drží policie v rukou odposlechy telefonních hovorů Miroslava Pelty. A ten je, na rozdíl od roku 2005, kdy nebyl stíhán ani obviněn, v mnohem těžší pozici. Přesněji: Ve vazbě, kam ho poslal soud v pátek.

Co vlastně policie na Peltu „má“? Policejní dokumenty, s nimiž se Seznam seznámil, uvádějí, že se domlouval na přípravě dotačních programů s další obviněnou, dnes už bývalou náměstkyní ministryně školství Simonou Kratochvílovou. Policie tvrdí, že Pelta a Kratochvílová ovlivňovali rozdělování peněz na sport „ve prospěch svůj či svých blízkých".

Pelta byl obviněn ze tří trestných činů: zneužití pravomoci, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinností při správě cizího majetku. Jeho právníci zdůrazňují, že v obvinění se říká, že „Pelta měl podle policie navádět dva úředníky - zaměstnance Ministerstva školství - jak nakládat s dotačními programy, ale pro spolky, ne pro FAČR. Aby uvolnili z prostředků pro sport největší koláč pro tyto spolky, ne, že chtěl v první řadě nejvíc pro fotbal nebo pro sebe.“

Miroslav Pelta si zakládá na tom, že vždy dokázal pro „své“ (ať už fotbal, přátele nebo svůj klub Jablonec) sehnat tolik peněz, kolik bylo potřeba. Většinou se mu to dařilo. A to i díky systému, do kterého teď vlétla policie. Pelta udržoval blízké kontakty s nejdůležitějšími politiky, přátelí se s mocnými muži evropského fotbalu. Ale vděčných je mu i mnoho klubů a oddílů a pak i firem, které například na zakázku rekonstruují fotbalová hřiště. Citujme Peltova právníka Bronislava Šeráka: „Klient jednal pouze z pozice svých funkcí, aby zajistil obecně pro sportovní svazy co největší finanční prostředky, a vytýkaná činnost měla spočívat v takzvaném lobbingu. Toto lobbování probíhalo s mým klientem i u předsedy vlády Bohuslava Sobotky a ministra financí Andreje Babiše.“

Pelta zřejmě nebyl při sjednávání dotací pro fotbal příliš opatrný. Vyřizoval mnoho věcí prostě po telefonu a pro policii nebylo tedy těžké si mnoho hovorů nahrát. Co je přesně jejich obsahem, ale není dosud známo. Policie říká, že má záznamy, na kterých se Pelta i Kratochvílová baví o tom, koho vlivného či s vazbou na politiky podpořit.

Reklama

Doporučované