Hlavní obsah

Co je v obvinění Pelty: Ovládl peníze pro sport a pomáhal svým obchodům. Policie má i nahrávky

Nové informace k obvinění Miroslava Pelty.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Hlavní aktérkou kauzy dotací pro sport je spolu s Miroslavem Peltou také náměstkyně z Ministerstva školství Kratochvílová.

Článek

Policejní akce, v níž byli při středeční razii zatčeni bossové českého sportu a státní úředníci, se točí především kolem předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové.

V dokumentech, které Seznam získal, policisté popisují, že se náměstkyně a šéf fotbalu společně domlouvali na přípravě dotačních programů. Rozdělování dotací pak podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Jen letos má přitom Ministerstvo školství na sport rozdělit šest miliard korun.

Kratochvílovou a Peltu policie obvinila.

Videoprofil: Kdo je Miroslav Pelta.

Profil Miroslava Pelty.Video: Anita Baselová

Policisté mají nahrané jejich společné hovory. V nich se oba baví o tom, kdo z vlivných nebo s vazbou na politiky chce finančně podpořit. Vyšetřovatelé také zadokumentovali, že letos v březnu řada projektů peníze od Ministerstva školství skutečně dostala.

„Ze záznamu hovorů mezi Kratochvílovou a Peltou bylo zjištěno, že na seznamu 50 podpořených se nachází 19 projektů, jejichž podporu řešila Kratochvílová s Peltou ještě před jejich hodnocením expertní komisí,“ uvádějí vyšetřovatelé.

Policie tvrdí, že svoji moc nad rozdělováním státních peněz pro sport Pelta využíval pro svůj profit – zajišťoval si tím své postavení ve fotbale a také upevňoval obchodní vztahy.

Policisté dále píší, že Kratochvílová interní informace ohledně rozdělování dotací řešila se šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou.

Videoprofil: Kdo je Miroslav Jansta.

Profil Miroslava Jansty.Video: Anita Baselová

Ten měl podle tvrzení vyšetřovatelů souhlasit s „neoprávněným zvýhodněním žádostí o dotace“.

Jansta ale obviněn nebyl.

S Janstou a Peltou rozdělování dotací řešil také podřízený Kratochvílové na Ministerstvu školství a další obviněný Zdeněk Bříza.

Ten má roky s oběma sportovními bossy Janstou a Peltou přátelské vztahy. Bříza se podle policie na pokyn Pelty a Kratochvílové podílel třeba i na neoprávněném přidělení dotace Fotbalové asociaci ČR pro letošní rok.

V případu už byl ve čtvrtek u dvou z obviněných – Pelty a Kratochvílové – podán návrh na vzetí do vazby. Soud o nich bude rozhodovat v pátek. Tři z deseti zadržených už byli propuštěni.

Videorozhovor: Pelta je schopný všemi směry, říká znalec zákulisí.

Rozhovor s novinářem Luďkem Mádlem.Video: Karel Hrubeš

Reklama

Související témata:

Doporučované