Hlavní obsah

Fotka kamionu před hranou zříceného janovského mostu obletěla svět. Jak dopadl jeho řidič?

Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéfkomentátor Jiří Hošek ve studiu Seznam Zpráv shrnul nejzajímavější momenty týkající se kolapsu mostu u italského Janova.

Článek

Symbolem tragédie na Morandiho mostě poblíž Janova se podle deníku La Repubblica stal snímek kamionu, jehož řidič zastavil těsně před hranou zříceného mostu. Šlo o řidiče, který jezdí pro dopravní firmu Damonte Trasporti, která už 30 let zásobuje síť obchodních domů Basko, jejíž logo právě bylo na nákladním autě. Muž těsně předtím vyložil náklad a vracel se po nešťastném Morandiho mostě.

Podle ředitele obchodního řetězce Giovanniho d'Alessandra se řidiči daří dobře, utrpěl ale šok a je v péči psychologů. Italský Il Sole 24 Ore uvádí, že se po mostě s hustým provozem běžně jezdilo jen omezenou rychlostí a to mohlo hrát klíčovou roli v tom, že řidič stačil zabrzdit.

Zastavit před mostem bohužel nestihl řidič české firmy SPED-IT, který se z mostu zřítil dolů. Záchranáři ho vyprostili ze zdevastované kabiny tahače jen s několika zlomenými žebry a propíchlou plicí. Muž je v nemocnici a není v ohrožení života. Naopak v kritickém stavu zůstává podle posledních informací 12 osob.

Rozhovor se zástupcem firmy SPED-IT.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pod Morandiho mostem pracuje od včerejška nepřetržitě 400 hasičů. Pracují v extrémně nebezpečných podmínkách, které pro ně představují mimořádné fyzické a psychické vypětí. Podle mluvčího hasičů Lucy Cariho už jeho kolegové prozkoumali všechna místa, kam se dostanou bez použití těžké techniky. Večer začali odstraňovat první velké kusy betonu, aby vytvořili kapsy, kam by se záchranáři mohli posunout a začít prozkoumávat další prostory. Podle mluvčí janovské policie Alessandry Bucciové by pořád pod troskami mohli být živí lidé.

Reklama

Související témata:

Doporučované