Hlavní obsah

Fotografové se odmítají účastnit Czech Press Photo. Soutěž podle nich ztratila kvalitu

Foto: Lukáš Zeman/Czech press photo

Vítězná fotografie loňského ročníku, která vyvolala řadu kritiky.

Reklama

Czech Press Photo (CPP) letos přijde o účast minimálně pěti předních českých fotografů. Vadí jim, že soutěž už není prestižní záležitostí.

Článek

„Společně s Filipem Singerem, Stanislavem Krupařem, Michalem Čížkem a Janem Šibíkem jsme se rozhodli pro neúčast v letošním Czech Press Photo,” napsal v úterý na twitter fotograf Milan Jaroš.

Prestižní soutěže se odmítl zúčastnit i Tomki Němec, dvojnásobný držitel ocenění World Press Photo a fotograf exprezidenta Václava Havla. Připojil se ke svým kolegům, kteří jsou většinou držitelé mnoha cen z této fotožurnalistické soutěže.

Vedení poslali otevřený dopis, ve kterém své rozhodnutí zdůvodňují. Podle nich ředitelka soutěže Veronika Souralová ignorovala jejich podmínky a výzvy, kterými chtěli kvalitu soutěže udržet, proto nemá smysl se CPP nadále účastnit. Ta ale kritiku odmítá. „Leží nám na srdci kvalita soutěže. V rámci profesionalismu soutěže došlo ke zpřísnění pravidel účasti, stejně jako ve světové soutěži World Press Photo,“ sdělila Seznamu šéfka soutěže Veronika Souralová.

Kritika soutěže od předních českých fotografů ale není první. Napětí vygradovalo po loňském ročníku, kdy zvítězil snímek Lukáše Zemana, na kterém je samice orangutana s umírajícím potomkem z Bornea. Po dlouhé době se vítězem nestala fotografie odkazující na politické dění. Podle kritiků se nejednalo o žurnalistický snímek a autor mohl jeho význam posunout formulací popisku.

„Všechny fotografie by měly být posuzovány podle velmi přísných standardů fotožurnalismu, měla by se omezit jakákoliv manipulace obrazu i vyznění autentičnosti,” napsali v listopadu loňského roku přední fotografové včetně několikanásobného člena poroty Czech Press Photo Andreje Bány. „Pro nás, profesionály, to bylo velké zklamání. V době, kdy se žurnalistika nachází v krizi, demokratické státy bojují s fake news a svět se stává víc a víc nepřehledným, zvítězí v soutěži novinářské fotografie takto sporný snímek,“ napsali loni ředitelce. Porota v čele s Petrem Joskem si za vítězstvím snímku stála.

Pětice fotografů také uvedla, že je znepokojuje, kam se kvalita a úroveň soutěže posouvá. Namísto, aby měla vzestupnou tendenci, tak podle nich sklouzává v posledních letech k průměrnosti a v některých případech až k podprůměrnosti.

„Hodnověrnost současného fotožurnalismu je pro nás důležitá, proto pořádáme konferenci o roli obrazového novinářství,“ reagovala na kritiku novinářů Souralová.

Reklama

Související témata:

Doporučované