Hlavní obsah

Fotoreportáž: Královská cesta vymírá, každý den zavírají nové obchody

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Starobylé centrum Prahy je téměř prázdné. Zatímco turistům to umožňuje dělat v klidu pěkné snímky, podniky to nezvládají a postupně krachují.

Reklama

Praha přišla o cizince. Zavírají první hotely, obchody a hospody. Jak dopadá covid na samotné srdce Prahy, které bylo na turistech závislé nejvíc? Přinášíme fotoreportáž z cesty od Staroměstského náměstí ke Karlovu mostu.

Článek

Je to trochu posmutnělý pohled. Místa, kterými se v centru Prahy nedalo před rokem přes nával cizinců projít a která narovinu řečeno nebyla vždy přátelská k Čechům, jsou téměř prázdná. Hospody, restaurace a malé podniky se přesto snaží nabízet své zboží a služby hrstkám „statečných“ turistů, kteří v ulicích zbyli.

Restauratéři, hospodští, stánkaři a majitelé malých obchodů mají podobná slova o dopadu koronaviru na jejich podnikání: „Je to šílené. Katastrofa. Nevíme, jak dlouho to vydržíme, zda dny, týdny nebo ještě měsíce.“

Tržby se jim proti loňsku snížily o 95 procent, ti nejšťastnější jsou na pětině loňských příjmů a někteří mluví o tom, že tržby nejsou ani na úrovni procent. Podnikům, které nejsou vlastníky podnikatelských prostor, často nestačí příjmy pokrýt nájmy a propadají se do ztrát.

Pro turisty, kteří se nenechají rozhodit posmutnělou atmosférou vylidněného města, je však současný stav výhrou. Kdy jindy než teď si jde vychutnat v klidu procházku starobylým městem, najíst se a napít bez front za velmi příznivé ceny či si pořídit hezké věci za rozumné peníze? Projděte si Královskou cestu s byznysovým přesahem.

+28

Reklama

Doporučované