Hlavní obsah

Francie se otevře cestujícím ze Schengenu i bez povinné karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský prezident Emmanuel Macron na dnešní mezinárodní videokonferenci (ilustrační fotografie).

Reklama

Od 11. května budou smět cestující z území států EU a Velké Británie vstoupit do Francie, aniž by museli podstoupit 14denní karanténu. Jde o jednu z řady nově oznámených změn.

Článek

Opatření přikazující 14denní karanténu cestujícím do Francie má být součástí dekretu o prodloužení stavu zdravotní nouze ve Francii až do 24. července.

Elysejský palác dnes upřesnil, že toto opatření se nebude týkat lidí, kteří pocházejí ze zemí EU, zemí schengenského prostoru nebo z Británie. Pravidla pro francouzské a evropské občany cestující do Francie z regionů mimo EU a schengenský prostor budou podle agentury AFP oznámena v příštích několika dnech.

Opatření zaměřená na omezení pohybu a kontaktů mezi lidmi se Francie chystá postupně uvolňovat od 11. května. Postupně se začnou otevírat obchody, školky a základní školy na prvním stupni, ale restaurace či kavárny zůstanou nadále zavřené. Lidé se stále nebudou moci vzdálit více než 100 kilometrů od domova. Od tohoto dne ale bude ve Francii povinné nosit roušky ve veřejných dopravních prostředcích.

S rozvolňováním začne Francie uplatňovat i nový přístup k testování. Otestován by měl být podle premiéra Édouarda Philippa každý, kdo přišel do styku s infikovanou osobou. Cílem vlády je provádět po 11. květnu 700 000 testů týdně. Philippe dále slíbil, že od 11. května bude v zemi dostatek roušek. Země nyní dováží 100 milionů chirurgických masek týdně, řekl politik.

Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran dále varoval, že následující uvolňování karanténních opatření stále závisí na dalším poklesu počtu infikovaných lidí, zejména v těžce zasažených oblastech, jako je Paříž nebo severovýchodní Francie.

Podle údajů francouzského ministerstva zdravotnictví za neděli v zemi zemřelo 135 lidí s nemocí covid-19, a počet zemřelých ve francouzských nemocnicích a pečovatelských domech tak od 1. března dosáhl 24 895. Nárůst počtu mrtvých je tak oproti předchozímu dni opět mírnější a nejnižší od 22. března.

Reklama

Související témata:

Doporučované