Hlavní obsah
Online

Úmrtnost v Itálii je mnohem vyšší, než dosud vypovídaly statistiky

Foto: Profimedia.cz

Turín.

Reklama

aktualizováno •

Čína podle AP údajně tajila epidemii a navyšovala si zásoby zdravotního materiálu. V Evropě v pondělí začíná důležitá část rozvolňování restrikcí. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- V Rusku druhý den po sobě denní přírůstek nově nakažených koronavirem SARS-CoV-2 překročil desetitisícovou hranici. Jen o málo přitom zaostal za rekordním údajem 10 633 oznámeným v neděli ráno. Celkově je v zemi evidováno 145 268 infikovaných. Přibylo 76 úmrtí nakažených, což je proti údajům za sobotu o 18 více.

- Čína v lednu podle agentury AP potlačovala informace o závažnosti epidemie způsobené novým koronavirem a o jeho nakažlivosti, aby si mohla vytvořit zásoby zdravotnického materiálu potřebné pro boj proti nákaze. Čína údajně na začátku roku dramaticky posílila dovoz obličejových roušek a dalších ochranných pomůcek.

- Statistická kancelář ISTAT v pondělí zveřejnila analýzu poukazující na tisíce úmrtí, která nikdy nebyla oficiálně připsána covid-19. První zpráva ISTAT uvádí, že od 21. února, kdy se objevily první případy úmrtí, do 31. března byla celostátní úmrtnost v porovnání s předchozími pěti lety o 39 procent vyšší. Z 25 354 „nadměrných úmrtí“ registruje agentura pro civilní ochranu úmrtí na covid-19 jako oficiální důvod u 13 710 osob. Zbývá tak asi 11 600 úmrtí, ke kterým došlo převážně v severní části Itálie. Statistická kancelář uvedla, že se dá i předpokládat, že tito lidé zemřeli na covid-19, aniž by byli testováni.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i v neděli:

  • Írán otevřel mešity

    Írán znovu otevřel mešity v částech země považovaných za málo rizikové. Podle prohlášení země se téměř 80 000 lidí hospitalizovaných s covid-19 zotavilo a bylo propuštěno.

    Mluvčí ministerstva zdravotnictví Kianoush Jahanpour v pondělí uvedl, že po posledním denním nárůstu 74 nových úmrtí v zemi zemřelo celkem 6 277 lidí. V posledních 24 hodinách bylo zaznamenáno dalších 1 223 případů, čímž se celkový počet nemocných zvýšil na 98 647.

  • Kanadská provincie Québec začala s obnovou hospodářského života

    Frankofonní provincie Québec, která je koronavirem nejpostiženější oblastí Kanady, dnes začala s postupnou obnovou hospodářského života. Výjimkou je Montréal, druhé nejlidnatější město Kanady, kde ze zdravotních důvodů všechna omezení nadále platí. V Kanadě, kde žije 38 milionů obyvatel, se doposud nakazilo 59 844 lidí, z nichž 3766 komplikacím souvisejícím s nemocí covid-19 podlehlo. Za neděli v zemi přibylo 2696 nově nakažených a 160 případů úmrtí, uvedla dnes agentura Reuters.

    Kanadskou federaci tvoří deset provincií a tři spolková teritoria. Osmimilionový Québec je tím nejpostiženějším regionem, připadá na něj 54 procent všech kanadských případů infekce a 60 procent úmrtí. Nyní tato provincie stojí v čele obnovy hospodářského života. Část obchodů s výjimkou Montréalu mohla otevřít dnes, další obchody a také školy začnou fungovat od 11. května.

  • Brazílie eviduje 105 222 potvrzených případů

    V Brazílii bylo za posledních 24 hodin zaznamenáno 4 075 nových případů nákazy a 263 úmrtí, uvedlo brazilské ministerstvo zdravotnictví.

    Brazílie nyní eviduje 105 222 potvrzených případů a 7 288 úmrtí. Nové případy se od předchozího dne zvýšily zhruba o 4 % a úmrtí vzrostla zhruba o 3,7 %.

  • Španělsko povolilo otevřít malé obchody, mnohé to ale neudělaly

    Po téměř dvou měsících omezení kvůli koronaviru mohly dnes ve Španělsku za přísných pravidel otevřít všechny obchody a provozovny s rozlohou menší než 400 metrů čtverečních. Mnozí živnostníci to ale neudělali. Někteří proto, že se jim to kvůli novým hygienickým pravidlům nevyplatí, jiní kvůli zmatku, který způsobilo pozdní zveřejnění pravidel pro otevření. Informoval o tom deník La Vanguardia.

    Například z knihkupectví v Katalánsku podle sdružení tamních knihkupců otevřela zhruba polovina. Mnozí zatím neotevřeli, protože pořádně nevěděli, jaká pravidla mají dodržovat. Nařízení vlády vyšlo totiž v úředním věstníku až v neděli odpoledne. V něm se uvádí mimo jiné, že obchody musí mít s klienty dohodnutou schůzku předem, obsluhovat je musí jednotlivě a zákazníci se nesmí dotýkat knížek.

  • Američtí studenti žádají po univerzitách vrácení školného a podávají žaloby

    Chtěli zážitek z kampusu, ale jejich vysoké školy je poslaly domů, aby se během pandemie učili online. Nyní studenti z více než 25 amerických univerzit podávají proti svým školám žaloby a požadují částečné vrácení školného. Tvrdí, že se jim nedostává takového vzdělání, které jim bylo slíbeno.

    Vysoké školy však odmítají myšlenku, že by studenti měli na náhradu nárok. Studenti se učí od stejných profesorů, kteří vyučují na akademické půdě, vysvětlují podle AP úředníci, a stále získávají kredity pro své tituly.

  • Bývalý útočník Chelsea suspendován za porušení pravidel sociálního distancování

    Bývalý útočník Chelsea Salomon Kalou reprezentující Pobřeží slonoviny byl německým klubem Hertha Berlin suspendován poté, co zveřejnil video, ve kterém ukazuje, jak porušuje pravidla sociálního distancování a potřásá si rukou se spoluhráči.

    Německá liga odsoudila na Facebooku video Kaloua zdravícího se s hráči klubu Hertha BSC. Liga zavedla přísná hygienická opatření ve snaze co nejdříve obnovit přerušenou sezonu. Kalou se za své chování omluvil. „Je mi líto, že moje chování vyvolalo dojem, že koronavirus neberu vážně. Opak je pravdou, obzvlášť mě znepokojuje dění v Africe, protože tamní lékařská péče zdaleka není tak dobrá jako v Německu. Opravdu jsem o tom nepřemýšlel,“ řekl hráč.

  • Falešně pozitivní testy u papáji a kozy. Tanzanie odvolala šéfku státní laboratoře

    V Tanzanii byla dnes odvolána šéfka státní laboratoře, která má na starosti vyhodnocování testů na koronavirus. Stalo se tak poté, co prezident John Magufuli v neděli oznámil, že dovezené testovací sady byly vadné, a poznamenal, že falešně pozitivní testy vyšly u papáji a kozy. Kde byly testy vyrobeny, nebylo podle agentury Reuters z jeho sdělení jasné. V živém televizním vysílání prezident v neděli uvedl, že nechal do laboratoře zaslat vzorky, které nebyly lidského původu, ale kterým byla přiřazena jména a věk testovaných.

    „Motorový olej, označený jako 30letý Jabir Hamza, vyšel negativně. Poslali jsme tam vzorek jackfruitu označený jako 45letá Sara Samweliová a výsledek byl neprůkazný. Když jsme tam poslali vzorek papáji označený jako 26letá Elizabeth Anneová, vyšel pozitivní výsledek,“ uvedl podle webu zpravodajského BBC Magufuli s tím, že pozitivní test na koronavirus podle tajného testu vyšel také u kozy a ptáka, zatímco u králíka byl neprůkazný.

  • Parlamentní volby v Srbsku odložené kvůli nákaze budou 21. června

    Parlamentní a místní volby v Srbsku se uskuteční 21. června, oznámil dnes po setkání s představiteli politických stran prezident Aleksandar Vučić. Srbové původně měli zamířit k volebním urnám 26. dubna, kvůli šíření koronaviru však bylo hlasování odloženo. Část opozice již dříve oznámila, že bude volby bojkotovat.

    „Dohodli jsme se, že budeme respektovat doporučení odborníků. V květnu nebudou velká (předvolební) shromáždění, obzvláště ne v uzavřených prostorech. V červnu si počkáme na názor epidemiologů,“ citoval hlavu státu deník Politika.

  • V Somálsku spadlo letadlo s pomocí proti koronaviru, sedm mrtvých

    Sedm lidí dnes přišlo o život při havárii letounu s prostředky proti koronaviru v jihosomálské oblasti Bay. S odvoláním na zdroj v somálských bezpečnostních složkách a somálskou státní tiskovou agenturu o tom informovala agentura Reuters.

    Podle somálských médií stroj patřil společnosti African Express Airways. Vzlétl z Mogadiša a mířil do města Baidoa. Pak pokračoval v cestě do města Bardale, ale havaroval. Na palubě byly podle agentury léky, které mají pomoci v boji s koronavirem. Příčina neštěstí je zatím nejasná. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse se v Somálsku dosud potvrdila nákaza koronavirem u 722 lidí a 35 zemřelo.

  • Koronavirus tu s námi bude ještě dlouho, varoval šéf WHO

    Svět se musí sjednotit ve vývoji a sdílení nástrojů v boji s koronavirem, který tu s námi bude ještě dlouho. Řekl to dnes generální tajemník Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus na pravidelné tiskové konferenci WHO. Další zástupce organizace Mike Ryan označil za spekulace americká tvrzení o původu viru v laboratoři v čínském Wu-chanu.

    Tedros vyzval svět k jednotě, pokud chce koronavirus porazit. „Vir s námi bude dlouho a my se musíme semknout při vývoji a sdílení nástrojů, abychom ho porazili,“ řekl Tedros na virtuálním brífinku ze Ženevy.

  • Obětí nákazy je ve Francii už 25 000, za poslední den přibylo 306

    Ve Francii za posledních 24 hodin zemřelo s koronavirem dalších 306 lidí. Je to více než dvakrát tolik než v neděli, kdy země zaznamenala 135 obětí. Celkový počet obětí v zemi s 67 miliony obyvateli přesáhl hranici 25 000, uvedla dnes s odvoláním na zdravotnické úřady agentura Reuters.

    Počet lidí, kteří zemřeli s nemocí covid-19, k dnešnímu dni stoupl na 25 201 z nedělních 24 895. Z vládních dat vyplývá, že se jedná o nejvyšší nárůst počtu obětí za poslední čtyři dny.

  • Indické státy ukončily prohibici. Policie musela nakupující rozhánět

    Policie v indickém hlavním městě Dillí si vynutila zavření několika obchodů s alkoholem jenom pár hodin poté, co byly opět otevřeny po zrušení šest týdnů trvající prohibice, píše server BBC. Před prodejnami se totiž tvořily davy lidí, v nichž nebylo možné udržet rozestupy požadované kvůli nebezpečí přenosu koronaviru. Proti čekajícím zákazníkům zasáhla policie holemi. Policie také použila slzný plyn proti davu protestujících pracovních migrantů ve státě Gudžarát, kteří se dožadovali toho, aby jim stát umožnil cestu domů.

    Zákaz prodeje alkoholu platil v Indii od 24. března jako součást opatření zavedených ve snaze zabránit šíření koronaviru. Prohibice měla přispět k tomu, aby se lidé neshromažďovali, připomněl deník Financial Times. Zákaz ovšem také zastavil přísun financí plynoucích do státní kasy z daně z alkoholu. Vláda proto o víkendu rozhodla, že jednotlivé indické státy si mohou samy určit, zda zákaz prodeje ukončit či nikoliv.

  • Cuomo: Nenosit roušky na veřejnosti je neuctivé vůči druhým

    Guvernér státu New York Andrew Cuomo na svém Twitteru napsal:

    „Nenosit roušky na veřejnosti, když se nemůžete sociálně distancovat, je neuctivé k zaměstnancům v prvních liniích i k vašim sousedům. Proč? Protože roušky nenosíte proto, abyste chránili sebe. Nosíte je pro ochranu druhých.“

  • Ropa zdražuje. Přispívá k tomu uvolňování karanténních opatření

    Ropa zdražuje. Uvolňování karanténních opatření a snižování těžby na trhu převažují nad roztržkou Spojených států a Číny ohledně původu koronaviru.

    V 18:35 cena severomořské ropy Brent stoupala o 1,3 procenta na 26,79 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražovala o 2,8 procenta na 20,33 dolaru za barel. Světová poptávka po ropě v dubnu klesla zhruba o 30 procent a očekává se, že slabá poptávka se potáhne celé měsíce, napsala agentura Reuters.

  • V Británii vzrostl počet zemřelých s covid-19 za den o 288

    V Británii vzrostl počet zemřelých s nakažlivou nemocí covid-19 za den o 288 na 28 734. Oznámil to dnes ministr zdravotnictví Matt Hancock. Po tradičně nižších nedělních počtech hlášených obětí jde o další pokles a nejnižší nárůst od března. Hancock ale naznačil, že skutečný počet nově zemřelých je pravděpodobně vyšší, protože pondělní statistiky se ještě vztahují k víkendu, kdy je evidence obětí pomalejší.

    V neděli Británie hlásila 315 nových mrtvých s nákazou, ale agentury upozorňovaly, že počet nemusí odpovídat skutečnosti. Hancock dnes podle agentury Reuters uvedl, že očekává opět vyšší čísla v následujících dnech.

  • Stát New York ohlásil další pokles úmrtí s covid-19

    V americkém státě New York v neděli na komplikace související s nemocí covid-19 zemřelo 226 lidí, což je další výrazný pokles. Za sobotu zemřelo 280 nakažených a před týdnem v úterý jich bylo 330. Novou bilanci dnes podle agentury Reuters oznámil newyorský guvernér Andrew Cuomo. V New Yorku, který je koronavirem nejpostiženějším státem USA, rovněž klesá počet hospitalizovaných lidí s covid-19 a také počet závažných případů, které vyžadují intubaci.

    „226 manželek či bratrů, sester nebo dětí nově trpí ztrátou milovaných,“ řekl Cuomo na dnešní tiskové konferenci. V minulých dnech o lepšící se bilanci řekl, že čísla jindy považovaná za děsivá jsou nyní vnímána jako dobrá a nadějná.

  • V Itálii přibylo za den nejméně případů nákazy od 10. března

    V Itálii se za předchozích 24 hodin potvrdilo dalších 1221 případů nákazy koronavirem, informovala dnes místní civilní ochrana. Je to nejméně od 10. března. Počet úmrtí s covid-19 za poslední den (195) je mírně vyšší, než bylo oznámeno v neděli, kdy to bylo 174, což byl ale nejnižší údaj od poloviny března.

    Celkem se k dnešnímu dni v Itálii potvrdilo 211 938 případů nákazy, z toho 29 079 nakažených zemřelo a téměř 82 900 lidí se už uzdravilo. Nyní je v této zemi se 60 miliony obyvatel 99 980 lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, z toho 81 678 v domácí péči. Na jednotkách intenzivní péče leží nyní 1479 pacientů.

  • Syrský prezident varoval před možnou katastrofou

    Syrský prezident Bašár al-Asad varoval, že by země mohla čelit „skutečné katastrofě“, pokud by případy nákazy prudce stouply a přehltily zdravotnický systém. Současná nízká úroveň infekcí neznamená, že by Sýrie nebyla v nebezpečí, řekl Bašár al-Asad ve svém projevu vládnímu výboru, který dohlíží na opatření proti pandemii.

    „Tyto údaje se mohou náhle zvrtnout za několik dní nebo týdnů a my bychom před sebou měli skutečnou katastrofu,“ řekl.

  • V Jemenu se potvrdily další dva případy koronaviru

    V Jemenu se dnes potvrdily další dva případy nákazy koronavirem. S odvoláním na tamní krizový štáb o tom informovala agentura Reuters. Dosud se v Jemenu nákaza potvrdila u 12 lidí a dva nemocní zemřeli.

    Dva nové případy byly zaznamenány v provincii Hadramaút, kde se první nákaza v konfliktem zmítané zemi potvrdila 10. dubna. OSN varovala, že se koronavirus v Jemenu může mezi podvyživeným obyvatelstvem šířit nepozorovaně, k čemuž přispívá nízká míra testování.

  • Polovina států USA už uvolnila karanténní opatření

    Zhruba polovina z padesáti států USA už uvolnila karanténní opatření proti šíření nemoci covid-19, případně zavedená omezení zmírnila. K těmto krokům se státy rozhodly i přes dřívější upozornění amerického prezidenta Donalda Trumpa, podle kterého by si pandemie mohla v USA vyžádat až 100 000 obětí, napsala dnes agentura Reuters. Ve Spojených státech s 330 miliony obyvatel se podle Univerzity Johnse Hopkinse dosud nakazilo 1,16 milionu lidí, z nichž komplikacím souvisejícím s koronavirem 67 800 podlehlo.

Reklama

Hlavní zprávy