Hlavní obsah
Online

V Itálii zemřelo za den nejméně lidí od března

Foto: Profimedia.cz

Pompano Beach na Floridě.

Reklama

aktualizováno •

Nemocí covid-19 se ve světě nakazilo téměř 3,5 milionu lidí, více než 240 000 jich nákaze podlehlo. Nejhůře zasaženou zemí ve světě zůstávají Spojené státy, kde evidují více než milion nakažených. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět

- Rusko druhý den za sebou zaznamenalo rekordní nárůst množství nově nakažených koronavirem. V sobotu se denní přírůstek přiblížil k desetitisícové hranici, v neděli přibylo dalších 10 633 infikovaných. Celkově je tak v zemi evidováno 124 054 pozitivních testů na koronavirus. Přibylo 58 úmrtí nakažených, což je však proti pátku jen o jednoho zemřelého více.

- Španělsko, které patří k těm zemím světa, které pandemie zasáhla nejtvrději, hlásí nejnižší denní přírůstek úmrtí pacientů nakažených koronavirem od 18. března. Zemřelo 164 lidí s covidem-19, celková bilance mrtvých činí 25 264.

- V USA za uplynulých 24 hodin zemřelo 1453 lidí, což je o zhruba 400 méně, než předchozí den. Obětí covidu-19 je nyní v USA již přes 66 000, počet registrovaných případů nákazy překročil 1,1 milionu. Spojené státy, které mají asi 328 milionů obyvatel, jsou v absolutních číslech koronavirem nejzasaženější zemí.

- V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 174 lidí nakažených koronavirem, je to nejméně od poloviny března. V sobotu přitom místní civilní ochrana oznámila 474 úmrtí s covidem-19, což bylo výrazně více než v pátek (269). Celkem v Itálii dosud zemřelo 28 884 lidí s covidem-19. Počet potvrzených případů nákazy se za den v Itálii zvýšil o 1389 na celkových 210 717 od začátku šíření nákazy v zemi.

Vývoj situace ve světě jsme sledovali také včera:

  • Video: EU chce vybrat 7,5 miliardy eur na boj s koronavirem

    Evropská unie pořádá v pondělí 4. května dárcovskou online akci, která má za cíl vybrat 7,5 miliardy eur na boj s koronavirem.

  • Ve Francii za den zemřelo 135 lidí s covid-19

    Ve Francii za den zemřelo 135 lidí s nemocí covid-19, a počet zemřelých ve francouzských nemocnicích a pečovatelských domech tak od 1. března dosáhl 24 895. Informovalo o tom v neděli francouzské ministerstvo zdravotnictví. Nárůst počtu mrtvých je tak oproti předchozímu dni opět mírnější a nejnižší od 22. března. Znovu mírně poklesl také počet pacientů na jednotkách intenzivní péče.

    Celkový počet hospitalizovaných s covid-19 ve Francii byl dnes 25 815, což je o 12 méně než v sobotu. Počet pacientů na JIP je nyní 3819.

  • Podle Pompea jsou důkazy, že virus pochází z čínské laboratoře

    Podle amerického ministra zahraničí Mikea Pompea existuje mnoho důkazů o tom, že koronavirus pochází z laboratoře v čínském Wu-chanu. V rozhovoru s televizí ABC v neděli ale šéf diplomacie USA odmítl říct, zda se domnívá, že Peking virus vypustil záměrně. Podle Pompea to není poprvé, kdy je svět vystaven nebezpečí kvůli viru uniklému omylem z čínských laboratoří.

    „Existují nesmírné důkazy o tom, že vzešel odtud,“ prohlásil Pompeo s poukazem na laboratoř ve Wu-chanu. „Čína je známá sklonem infikovat svět a využívat laboratoří, aniž by respektovala normy,“ pokračoval Pompeo. „Není to poprvé, co je svět vystaven nebezpečí kvůli viru pocházejícímu z čínských laboratoří,“ dodal.

  • Turecko hlásí za den nejméně nakažených i úmrtí od konce března

    V Turecku přibylo za den 1670 potvrzených případů nákazy koronavirem a 61 úmrtí z řad nakažených, oba údaje jsou nejnižší od konce března. Celkem se v Turecku dosud potvrdilo 126 045 nakažených koronavirem, z toho 3397 lidí zemřelo a 63 151 osob se uzdravilo, informoval v neděli ministr zdravotnictví Fahrettin Koca.

    Turecko, které má 83 milionů obyvatel, dosud provedlo 1,1 milionu testů. Za poslední den zdravotníci uskutečnili 24 000 testů, o den dříve 36 318. Počet nově uzdravených (4892) je dnes vyšší než o den dříve, kdy to bylo 4451.

  • V Itálii zemřelo za den 174 lidí s covid-19, nejméně od března

    V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 174 lidí nakažených koronavirem, je to nejméně od poloviny března. V sobotu přitom místní civilní ochrana oznámila 474 úmrtí s covid-19, což bylo výrazně více než v pátek (269). Celkem v Itálii dosud zemřelo 28 884 lidí s covid-19, uvedla v neděli civilní ochrana.

    Počet potvrzených případů nákazy se za den v Itálii zvýšil o 1389 na celkových 210 717 od začátku šíření nákazy v této zemi se 60 miliony obyvatel. Také počet nově potvrzených případů je stejně jako denní nárůst úmrtí v neděli nejnižší od 10. března, kdy v celé Itálii začala platit omezení volného pohybu. Ještě v sobotu hlásily úřady 1900 nových případů infekce.

    V Itálii je podle aktuálních údajů civilní ochrany nyní 100 179 potvrzených nakažených, z toho 17 242 je v nemocnicích, včetně 1501 pacientů na jednotkách intenzivní péče.

  • V Británii vzrostl počet obětí za den o 315

    V Británii vzrostl počet mrtvých s nemocí covid-19 za den o 315. Země s 66 miliony obyvatel tak zaznamenala dohromady už 28 446 zemřelých. Oznámil to v neděli člen britského kabinetu Michael Gove.

    Nárůst je výrazně nižší než předchozí den, kdy bylo hlášeno 621 nově zemřelých, ale čísla z konce týdne bývají často nespolehlivá kvůli zpožděné evidenci, upozorňuje agentura AFP.

  • DW ocenila novináře stíhané za informování o pandemii covid-19

    Německá televizní stanice Deutsche Welle (DW) udělila letos svou Cenu za svobodu slova 17 novinářům ze 14 zemí, kteří byli zatčeni či jinak perzekuovaní kvůli tomu, že informovali o pandemii covid-19. Informovala o tom v neděli DW na svých internetových stránkách. Právě na dnešek připadá Světový den svobody tisku.

    Jedním ze 17 oceněných je čínský právník a aktivista Čchen Čchiou-š', který loni informoval o protestech v Hongkongu a posléze dělal rozhovory se zdravotníky v čínské provincii Wu-chan, původním ohnisku nynější pandemie. Nyní je pohřešován.

    DW ocenila také novináře z Turecka, Ugandy, Jordánska, Indie, Kambodže, Íránu, Ruska, Běloruska, Slovinska či Srbska.

  • V Itálii zemřelo za den 174 lidí s covid-19, nejméně od března

    V Itálii zemřelo za posledních 24 hodin 174 lidí nakažených koronavirem, je to nejméně od poloviny března. V sobotu přitom místní civilní ochrana oznámila 474 úmrtí s covid-19, což bylo výrazně více než v pátek (269).

    Celkem v Itálii dosud zemřelo 28 884 lidí s covid-19, uvedla v neděli civilní ochrana. Počet potvrzených případů nákazy se za den v Itálii zvýšil o 1389 na celkových 210 717 od začátku šíření nákazy v zemi.

  • George Bush mladší promluvil k Američanům

    Bývalý americký prezident George W. Bush promluvil na sociálních sítích k národu. Ocenil zdravotníky a úředníky. Vyzval také občany k izolaci. Připomněl 11. září a vzpomenul na jednotný národ v krizi.

    Jeho celý projev je zde:

  • Afghánistán zaznamenal nejvyšší denní nárůst případů koronaviru

    Afghánistán za poslední den eviduje 235 nových případů nákazy koronavirem, což je doposud nejvyšší nárůst během 24 hodin. V neděli o tom s odvoláním na ministerstvo zdravotnictví informoval britský list The Guardian na svých internetových stránkách. V zemi je doposud oficiálně 2704 nakažených a 85 pacientů s covid-19 zemřelo.

    Nejzasaženější je hlavní město Kábul, kde úřady ve snaze zabránit šíření infekce omezily svobodu pohybu. Toto opatření platí podle deníku The Guardian i v jiných oblastech země, ale ve většině měst jsou ulice plné aut i lidí. Odborníci se obávají, že za takových okolností bude boj s koronavirem nesmírně náročný.

  • Video: Indické námořnictvo poctilo zdravotníky

    Indické námořnictvo poctilo zdravotníky bojující v první linii s onemocněním covid-19. Ve státě Kérala osvítilo v rámci kampaně „Indie zdraví bojovníky s koronou“ své lodě.

  • Polsko nadále uvolňuje opatření

    Polsko eviduje dalších 318 nakažených a 15 úmrtí. V pondělí budou moci za zpřísněných hygienických podmínek otevřít polská nákupní centra, velké obchody a nově i hotely a další ubytovací zařízení.

    V hotelech ale ještě nesmějí hosté chodit do restaurací, obsluha jim jídlo může jedině donést na pokoj. Omezený je také počet lidí, kteří se smějí v hotelu ubytovat. Je to vždy nejvýše dvojnásobek počtu pokojů v dané budově. V nákupních centrech sice budou moci otevřít občerstvení, lidé ale jídlo nebudou moci sníst na místě, musí si ho vzít s sebou. Čtenáři nově budou moci chodit do knihoven, fungovat ale nebudou například čítárny.

  • Na Slovensku přibyl v sobotu jen jeden nakažený

    Na Slovensku za sobotu přibyl jediný případ nákazy koronavirem, celkem jich je 1408. Počet obětí se nezměnil, zůstává na 24. Uvedly to tamní úřady.

  • Izrael: Po sedmi týdnech se částečně otevřely školy

    V Izraeli se v neděli po sedmi týdnech částečně otevřely školy. Některá města, včetně Tel Avivu či části Jeruzaléma, a oblasti s arabskou komunitou ale odmítly učebny zatím otevřít kvůli nejasným pravidlům a pozdním informacím od vlády o možnosti otevřít. Řada rodičů také nechala své děti doma v obavách z nákazy, jiní naopak otevření škol uvítali s tím, že budou moci do práce. Informoval o tom v neděli deník The Times of Israel.

    Podle deníku The Jerusalem Post přišlo v neděli v Izraeli do školy asi 40 procent žáků. Řada měst školy zatím neotevřela s tím, že je ministerstvo pozdě informovalo o možnosti je otevřít, rozhodnuto o tom bylo podle místních médií v pátek. Mnozí si také stěžují na dosud nejasně stanovená pravidla. Podle televizní stanice Channel 12 podepsaly tisíce rodičů petice za to, aby jejich děti nemusely do školy, dokud nebudou jasně daná pravidla zajišťující bezpečnost jejich dětí. Také místní arabští lídři v sobotu večer rozhodli, že celá arabská komunita školy tento týden ještě neotevře. Podle nich je nákaza covid-19 v jejich komunitě více rozšířená než v židovských městech.

  • Krkací pytlíky a chodící voda aneb Jak učit během pandemie

    Texaská učitelka přírodních věd Avri DiPietrová má v arzenálu vyučovacích prostředků tajnou zbraň, jak získat pozornost svých žáků v době, kdy musí kvůli koronavirové karanténě zůstávat doma. Je to domácí experiment známý jako „krkací pytlík“, napsala agentura Reuters.

    „Snažím se dostat do jejich domovů vědu a přimět je k vědeckým pokusům. Všechno je to o objevování,“ řekla DiPietrová, která učí asi 160 žáků ve věku od 11 do 14 let ve městě Lockhart ležícím 48 kilometrů od Austinu. „Nynější situace přiměla spoustu učitelů hledat způsoby, jak své žáky oslovit,“ dodala.

  • Lukašenko chce v Minsku přehlídku k 9. květnu stůj co stůj

    Běloruský prezident Alexandr Lukašenko je rozhodnutý uspořádat 9. května v Minsku vojenskou přehlídku k 75. výročí vítězství ve druhé světové válce stůj co stůj. Bez ohledu na pandemii vyvolanou koronavirem a i přesto, že přehlídku kvůli infekci odložil dokonce i ruský prezident Vladimir Putin.

    „Musím říci, že přehlídku nemůžeme zrušit, prostě nemůžeme. Dlouho jsem o tom přemýšlel… Je třeba si uvědomit, že tito lidé (za války) umírali, možná na viry a jiné nemoci. Ale nevnímali to a nemysleli na to, umírali pro nás, ať to zní sebevíc pateticky,“ řekl Lukašenko podle agentury BeTA.

  • Počet obětí koronaviru v Nizozemsku překročil hranici 5000

    V Nizozemsku za poslední den zemřelo dalších 69 lidí s onemocněním covid-19, čímž se celková bilance úmrtí zvýšila na 5056. Dnes o tom podle agentury Reuters informovaly zdravotní úřady této západoevropské země, která má asi 17,3 milionu obyvatel.

    Testy koronavirovou infekci nově prokázaly u 335 lidí, dohromady se nakazilo 40 471 osob. Úřady ale upozorňují, že skutečný počet nakažených je pravděpodobně vyšší, protože ne všichni pacienti s podezřením na covid-19 jsou testováni.

  • Vietnam hlásí první případ nákazy po devíti dnech

    Během posledních devíti dnů nepřibyl ve Vietnamu ani jeden případ nákazy, tamní úřady ovšem dnes oznámily prvního nakaženého, informuje The Guardian. Celkem je nyní v zemi 271 případů nákazy a žádné úmrtí. Vietnam začal svá opatření uvolňovat ke konci dubna.

  • V některých částech Íránu se od pondělka otevřou mešity

    V Íránu za posledních 24 hodin zemřelo dalších 47 lidí nakažených koronavirem, uvedl dnes zástupce tamního ministerstva zdravotnictví. Celková bilance mrtvých tak činí 6203. Írán je jednou z nejhůře zasažených zemí na Blízkém východě, k dnešku eviduje celkem 97 424 případů infekce. Vláda od půlky dubna opatření proti šíření nákazy uvolňuje a prezident Hasan Rúhání dnes oznámil, že od pondělka se ve městech, kde se covid-19 nevyskytuje, otevřou mešity.

    „Mešity se znovu otevřou ve 132 ‚bílých‘ městech a obcích. V těchto oblastech budou také obnoveny páteční modlitby,“ řekl Rúhání.

  • Volnější pravidla pro polské pendlery

Reklama

Hlavní zprávy