Článek
Chuť na alkohol mohli lidé do značné míry zdědit po svých předcích, primátech. A sdílí ji také s naším nejbližším žijícím příbuzným druhem. Podle nové studie konzumují šimpanzi denně vysoké dávky alkoholu skrze ovoce, píše deník El País.
Biologové z Kalifornské univerzity v Berkeley analyzovali přes 500 vzorků ovoce z dvaceti rostlin, které pocházely z národních parků Kibale v Ugandě a Taï v Pobřeží slonoviny, kde žije početná šimpanzí populace. Šimpanz denně zkonzumuje okolo 4,5 kilogramu ovoce, které podle výsledků výzkumu obsahuje 0,31 až 0,32 procent ethanolu. Zvíře tak přijme mezi 13 až 15 gramy alkoholu za den, což je po přepočtu na váhu jedince ekvivalentem dvou až tří piv u člověka.
Tato data podle výzkumníků podporují starší „hypotézu o opilých opicích“ Roberta Dudleyho, spoluautora nové studie. Podle ní má lidská fascinace alkoholem evoluční původ, protože se předci člověka vystavovali malým dávkám ethanolu ze zkvašeného ovoce po miliony let. To mohlo vést k fyziologické adaptaci, jako jsou například účinnější enzymy pro zpracování alkoholu, ale také ovlivnit chování současných lidí.
Konzumací může podle studie u primátů vzniknout čichový podnět, který vůni alkoholu spojuje s energeticky vydatnými potravinami. Alkohol může šimpanze také motivovat k tomu, aby potravy zkonzumovali více. Podle Dudleyho tvoří zfermentované ovoce až 85 procent šimpanzího jídelníčku.
„Naše hypotéza byla, že ačkoliv mají jednotlivé plody nízký obsah ethanolu, opice jich snědí tolik, že je jeho množství významné,“ popsal Dudley. Tuto teorii prezentoval již v roce 2000 v „hypotéze o opilých opicích“, až nyní ji však potvrdil výzkumem. Náznaky podobného chování prý tým pozoroval i u populace chápanů v Latinské Americe.
Přestože byla konzumace alkoholu u šimpanzů potvrzena, neukazuje výzkum, zda se tento fakt promítá do jejich chování. „Zatím není prokázáno, zda by určité množství alkoholu mohlo ovlivnit jejich chování, stejně jako tomu je u lidí,“ uvedl primatolog Fernand Colmenares.
Podle Dudleyho však způsob, kterým šimpanzi alkohol konzumují, vysvětluje, proč se požití nepromítá do jejich chování. „Získávají jej z ovoce, tedy jedí a pijí ve stejnou chvíli. Ethanol ale přijímají v nízkých koncentracích. Žaludek se jim tedy zaplní dříve, než by se člověk opil nebo zdál opilým,“ vysvětlil.