Hlavní obsah
Online

Jezte více hranolků, vyzývá Belgie. Ostatní evropské země se přidávají

Foto: Profimedia.cz

Belgické hranolky.

Reklama

aktualizováno •

Ačkoli se nákaza světem šíří dál, mnohé země hlásí nižší denní nárůst nemocných i obětí. Na světě se virem nakazily 3,3 miliony lidí, třetina z toho v USA. Vývoj dění ve světě sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Britové a Evropané jsou vyzýváni, aby jedli více steaků, hranolků a sýrů kvůli přebytku potravin způsobeného uzavřením restaurací a barů. Například v Belgii vyzývá obchodní sdružení pro bramborový průmysl lidi, aby více konzumovali světově proslulé francouzské hranolky. Více než 5000 hranolkových stánků je během koronakrize zavřených.

- V polovině února to s Jižní Koreou nevypadalo dobře. Díky včasným přípravám a obrovské reakci v podobě rozsáhlého testování a trasování kontaktů se počet nemocných v zemi udržel na pouhých 10 765. Polovina z tohoto počtu navíc připadá na členy náboženského hnutí Sinčchondži. Korea situaci zvládla s grácií i bez toho, aniž by nijak zvlášť omezovala pohyb osob.

- Požadavky na vyšší hygienu kvůli šíření nemoci covid-19 podporují prodej v současnosti neoblíbených plastů jako polystyrenu, protože spotřebitelé místo ekologie dávají přednost tomu, aby neonemocněli. Vysoká nakažlivost koronavirem donutila vlády po celém světě přerušit výrobu v továrnách a nařídit obyvatelům zůstat doma. I to bylo velkou vzpruhou pro výrobce plastů.

Vývoj dění ve světě jsme sledovali i včera:

  • Youtube smazal účet muži, který šířil konspirační teorie o koronaviru

    YouTube, největší internetový server pro sdílení videosouborů, smazal účet Davidovi Ickeovi, který na něm šířil videa plná konspiračních teorií o koronaviru. Server uvedl, že tím porušil jeho podmínky užívání. „Youtube má jasné podmínky užívání, které zakazují tvorbu a šíření jakéhokoliv obsahu týkajícího se koronaviru, který je v rozporu s oficiálními informacemi Světové zdravotnické organizace a anglického zdravotní systému (NHS),“ uvedla dnes mluvčí Youtube pro stanici BBC. Ickův obsah odebíralo 900 tisíc uživatelů a jeho poslední video, ve kterém hovořil o tom, jak ho zablokoval facebook, mělo 120 tisíc shlédnutí.

  • Čína vyslala své experty do 16 zemí, mají pomoci s koronavirem

    Čína vyslala 149 zdravotních expertů do 16 světových zemí, aby na místě pomohli s prevencí a výskytem nákazy nemoci covid-19. V sobotu to uvedl Mi Feng, tiskový mluvčí z čínské Národní zdravotní komise. Čína je podle něj připravena podílet se na celosvětovém boji s pandemií.

  • Supermodelky pořádají módní přehlídky ze svých obývacích pokojů

  • Malajsie uvolní opatření, i přes nárůst nakažených

    Malajsie během předchozího dne zaznamenala 105 nových pacientů s koronavirem, což je nejvyšší denní přírůstek nakažených za více než dva týdny. Přesto se tamní vláda chystat od pondělí uvolnit některá restriktivní opatření přijatá v rámci prevence proti šíření koronaviru.

  • Do Bombaje se vrátili plameňáci

    Na jezero v indické Bombaji se vrátila hejna plameňáků. Pravděpodobně kvůli menšímu počtu lidí venku a sníženému znečištění ovzduší.

  • Saúdská Arábie přijme kvůli ekonomickým dopadům koronaviru tvrdá opatření

    Saudská Arábie přijme tvrdá a bolestivá opatření, aby se vyrovnala s ekonomickými dopady pandemie koronaviru, uvedl dnes tamní ministr financí Mohammed Al-Jadaan. „Musíme prudce snížit rozpočtové výdaje. Všechny možnosti řešení krize zůstávají otevřené,“ uvedl v rozhovoru pro televizní stanici Al Arabiya. Země se potýká především s klesajícími cenami ropy. Situaci také komplikují opatření zavedená v boji s koronavirem, zpomalí totiž ekonomické reformy v zemi.

  • Lidé, kteří přicestují do Francie, budou muset na 14 dní do karantény

    Příznivý vývoj umožňuje francouzské vládě plánovat postupné uvolňování protiepidemických opatření platných od března. Francouzský ministr zdravotnictví Olivier Véran dnes ale oznámil, že lidé, kteří přicestují do Francie, budou nově muset na 14 dní do karantény. Opatření, které například v České republice platí už několik týdnů, bude součástí dekretu o prodloužení stavu zdravotní nouze ve Francii až do 24. července. V pondělí má být návrh na prodloužení nouzového stavu předložen parlamentu.

  • Skutečný počet nakažených by mohl být v New Yorku desetkrát vyšší

    Guvernér silně zasaženého státu New York Andrew Cuomo dnes zveřejnil předběžné výsledky místní studie imunity. Vyplývá z nich, že v některých částech města New Yorku se koronavirem infikovala možná i více než čtvrtina obyvatel. Namátkové testy odhalily, že zvlášť zasažená je spíše chudší městská část Bronx, kde byly protilátky zjištěny u 27,6 procenta testovaných. Na Manhattanu bylo takových lidí 17,3 procenta.

    V průměru byly ve městě New York protilátky, které ti tělo podle expertů vytváří po setkání s infekcí, zjištěny u zhruba 20 procent testovaných, což by potvrzovalo výsledky jednoho staršího a menšího testu. V celém státě New York má podle testů protilátky 12,3 procenta obyvatel. Testováno přitom bylo 15 000 náhodně vybraných lidí. Aktuální studie o protilátkách jsou však v rané fázi a není jasné, do jaké míry jsou přesné, upozorňuje agentura DPA. Ve městě New York, které má přibližně 8,4 milionu obyvatel, bylo do pátku podle guvernéra oficiálně zachyceno 170 000 případů koronavirové nákazy. Data ze studie ale naznačují, že skutečný počet infikovaných by mohl být přibližně desetkrát vyšší. V posledních dnech umíralo ve státě New York vždy zhruba 300 lidí s virem Sars-CoV-2.

  • Ve Francii zemřelo za den dalších 166 lidí s koronavirem

    Ve Francii zemřelo za posledních 24 hodin dalších 166 lidí s koronavirem. Celkový počet obětí tak vzrostl na 24 760, píše deník The Guardian. Počet lidí, kteří kvůli těžkému průběhu nemoci covid-19 vyžadují hospitalizaci nebo léčbu na jednotce intenzivní péče pak klesá, uvedlo francouzské ministerstvo zdravotnictví.

  • Greta Thunbergová věnuje 100 tisíc dolarů dětem zasaženým koronavirem

    Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová věnuje 100 000 dolarů, tedy zhruba 2,5 milionu korun, na boj proti koronaviru a podporu dětem, které negativně zasáhl. Peníze, které věnuje, obdržela od dánské nevládní organizace Human Act jako cenu za její nebojácnost a neustálou snahu mobilizovat lidi po celém světě k boji s klimatickými změnami.

  • Petříček: Hranice s okolními státy by se měly otevřít od července

    Hranice Česka se sousedními státy by se podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) měly plně otevřít od července. Nejdále je jednání se Slováky a Rakušany, nejsložitější bude asi jednání s Polskem, uvedl dnes ministr na svém blogu.

    „Od července bych rád, aby se zcela otevřely hranice do čtyř sousedních zemí - Rakouska, Německa, Polska a Slovenska. Budu upřímný, když řeknu, že nejdále jsme v jednání s Rakušany a Slováky. Nejsložitější bude zřejmě jednání s Polskem,“ napsal Petříček.

  • V Americe zdraží pivo. Výrobci do něj nemají dost bublinek

    Koronavirová pandemie vyvolala řadu problémů i v nápojovém a potravinářském průmyslu. Jedním z nich je uzavírání továren s etanolem, ve kterých při výrobě jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý.

  • V Turecku přibývá obětí i nakažených

    V Turecku zemřelo za posledních 24 hodin dalších 78 lidí s nemocí covid-19. Celkový počet obětí tak vzrostl na 3336. Přibylo také 1983 nakažených. V zemi evidují celkem 124 375 potvrzených případů nákazy, z čehož se uzdravilo 58 259 lidí. Testováno bylo v zemi více než 1 milion lidí.

  • V Kanadě s 55 572 nakaženými zemřelo téměř 3500 lidí s covidem-19

    V Kanadě počet mrtvých s koronavirem za posledních 24 hodin vzrostl o 223 na 3446, počet nakažených o 1915 na 55 572. Vyplývá to z údajů, které dnes podle agentury Reuters poskytl kanadský úřad veřejného zdraví.

    V Kanadě, která má přibližně 38 milionů obyvatel, se v poslední době nárůsty počtů nakažených a zemřelých ustálily. Země, v níž jsou nejhůře zasažené provincie Ontario a Québec, se během tohoto měsíce chystá pozvolna znovu otvírat obchody či školy. Zatímco v počátcích epidemie se počet nemocných v Kanadě zdvojnásobil každé tři dny, nyní je to jednou za více než dva týdny.

  • Japonsko urychlí proces vedoucí ke schválení remdesiviru

    Japonsko urychlí revizi antivirového léku remdesivir od společnosti Gilead Sciences Inc., aby mohl být schválen pro domácí pacienty s covid-19. Komentář japonského ministra zdravotnictví Katsunobu Kata přichází poté, co v pátek úřady ve Spojených státech povolily nouzové a omezené používání léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s covid-19 rychleji uzdravili. Stále však ještě podle agentury AP potřebuje formální schválení.

  • Karanténa ušetřila v Evropě 11 tisíc životů, tvrdí studie

    Prudké snížení znečištění z dopravy i z průmyslových podniků vedlo také ke značnému snížení výskytu astmatu a k méně častým předčasným porodům, soudí vědci z helsinského Centra pro výzkum čistého vzduchu a energie.

  • Na česko-německé hranici se sešli sousedé, žádají její otevření

    Sousedé z Čech a Saska si dnes udělali společnou procházku na několika místech podél česko-německé hranice. Jedno z nich bylo poblíž Tisé na Ústecku. Účastníci vyzvali vlády Česka a Německa, aby zahájily kroky k otevření hranic pro běžné lidi. Nemožnost vídat se s přáteli, rodinami, sousedy vnímají negativně. ČTK to řekl jeden z organizátorů akce Jan Kvapil, který působí na katedře germanistiky ústecké filozofické fakulty.

  • Reprodukční číslo je ve Švédsku menší než jedna

    Sledované takzvané reprodukční číslo ve Švédsku v posledních dnech kleslo pod hodnotou jedna. Znamená to, že jeden člověk s koronavirem SARS-CoV-2 nakazí v průměru méně než jednu další osobu. Potvrdil to v rozhovoru s televizí SVT hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell. Skandinávská země přitom k boji proti koronaviru přistupuje liberálněji než většina dalších států. Dosud například neuzavřela školy, obchody či restaurace.

  • Itálie: Denní bilance obětí nemoci covid-19 výrazně vzrostla

    V Itálii za poslední den přibylo 474 lidí, kteří zemřeli na komplikace související s nemocí covid-19. Informovaly o tom dnes italské úřady. Je to výrazně více než v poslední době, například v pátek denní bilance úmrtí činila 269. Celkem v Itálii zemřelo už 28 710 lidí nakažených koronavirem. Země za poslední den eviduje 1900 nových případů infekce, v pátek to bylo o 65 případů více.

  • New York daruje 7 milionů ochranných roušek nejvíce ohroženým lidem

    Guvernér amerického státu New York Andrew Cuomo v sobotu oznámil, že stát daruje 7 milionů ochranných roušek lidem nejvíce ohroženým novým koronavirem. Masky budou rozdány například v pečovatelských domech nebo v chudších komunitách.

Reklama

Hlavní zprávy