Hlavní obsah

V Americe zdraží pivo. Výrobci do něj nemají dost bublinek

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Koronavirová pandemie vyvolala řadu problémů i v nápojovém a potravinářském průmyslu. Jedním z nich je uzavírání továren s etanolem, ve kterých při výrobě jako vedlejší produkt vzniká oxid uhličitý.

Článek

Oxid uhličitý (CO2) se v potravinářském průmyslu používá rozličně. Pomáhá omámit zvířata před porážkou, slouží jako konzervační prostředek ke zvýšení trvanlivosti balených výrobků – a také se jím sytí pivo a cider. S poklesem výroby však klesá množství CO2, které různé továrny zachycují jako vedlejší produkt a dále ho prodávají.

Agentura Reuters uvedla, že výroba etanolu ve Spojených státech poklesla kvůli současným opatřením a nutnosti sociálního distancování. Vzhledem k nedostatku CO2 na trhu se proto společnosti, které plyn pro svůj byznys potřebují, budou muset zaměřit na změnu cenové strategie. Podle informací agentury Reuters aktuálně platí například pivovary za oxid uhličitý o 25 procent více než před vypuknutím krize. Dá se proto očekávat, že ceny nápojů porostou.

Koalice volá po podpoře

Nápojový průmysl není jediným sektorem, kterého se to týká. Na stabilní dodávky oxidu uhličitého se spoléhají rovněž některé společnosti z oblasti čerstvých i konzervovaných potravin. O nedostatku plynu informovalo několik zástupců trhu viceprezidenta Spojených států Mika Pence. Do koalice za navýšení dodávek CO2 se přidala například Asociace stlačeného plynu, Národní rada producentů vepřového masa, Pivní institut a mnoho dalších.

„Zastupujeme tisíce amerických pracovníků ve všech 50 státech, kteří zajišťují dodávky potravin, chceme proto vyjádřit silné obavy, že současná pandemie koronaviru představuje značné riziko nedostatku oxidu uhličitého. To by mohlo mít významný dopad na přístup k dnes už nezbytným potravinám a nápojům a dalším důležitým odvětvím americké ekonomiky, “ napsala koalice.

Potravináři poukazují na to, že výroba oxidu uhličitého v USA klesla o 20 % a bez rychlého zásahu může pokračovat v poklesu až o polovinu.

Nedostatek CO2 může mít dalekosáhlé důsledky. Například úpravna vody Ames v Iowě jej používá ke změkčení tvrdé vody, což zlepšuje její kvalitu. Ředitel společnosti Ames John Dunn řekl, že firma Air Products, která dodává CO2 do vodáren Ames, oznámila na konci března, že dodávky jsou ohrožené. Když se etanolové elektrárny odstavily, firma dostala asi jen polovinu obvyklého množství oxidu uhličitého.

Například etanolová továrna v Nevadě Lincolnway Energy znovu otevřela výrobu a spustila dodávky CO2, aby zabránila jeho nedostatku. Koalice, která za zvýšení dodávek bojuje, by ráda viděla něco podobného napříč celými USA. Požádala federální vládu, aby poskytla finanční motivaci průmyslovým výrobcům, kteří mohou důležitý plyn poskytovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované