Hlavní obsah

Francie zakázala bezedné nápoje ve fast foodech, bojuje tak proti obezitě

Francie zakázala bezedné kelímky, bojuje tím proti obezitě.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Vláda tak reaguje na zvyšující se obezitu, která se u tamního obyvatelstva přibližuje průměru Evropské unie.

Článek

Ve Francii od pátku platí zákaz prodeje bezedných nápojů. Ty do nynějška patřily k obvyklé nabídce restaurací s rychlým občerstvením. Francouzská vláda chce tímto opatřením zmírnit tempo růstu obezity. Podle BBC tak reaguje na fakt, že obezita Francouzů se začíná přibližovat průměru Evropské unie.

Francie chce omezit také riziko vzniku nadváhy a cukrovky, zejména u mládeže, a to na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta v loni v říjnu vyzvala vlády jednotlivých zemí, aby na slazené nápoje uvalily z důvodu boje proti obezitě i zubnímu kazu zvláštní daň.

Návrh Světové zdravotnické organizace ohledně zdanění sladkých nápojů, a to včetně ovocných džusů či sportovních nápojů, se opírá o pozitivní zkušenosti s podobnými opatřeními zavedenými v souvislosti s bojem proti kouření.

Francie se blíží průměru EU, Česká republika jej přesahuje

Mezi lety 1980 a 2014 se podle WHO výskyt případů obezity zvýšil až dvojnásobně. Obézních je na světě zhruba půl miliardy lidí, jedná se o 11 procent mužů a 15 procent žen. Ve Francii je pak obézních 15,3 procenta obyvatel, v Británii přes 20 procent, v České republice pak přes 19 procent.

Nejvyšší obezity dosahuje Malta - konkrétně 26 procent, naopak nejméně obézních lidí žije v Itálii (10,7 procenta).

Video: Podívejte se na speciál k trendům ve fitness v Česku

Trendy ve fitness

S obezitou bojuje celý svět

Nejen Francie, ale i další země zahájily svůj boj s obezitou. Dánsko, Maďarsko, Belgie či Mexiko - všechny tyto státy v minulosti zavedly zvláštní daň na sladké nápoje. Například dánské vládě se taková strategie ale značně nevyplatila, protože místní obyvatelé začali nakupovat nápoje v sousedním Německu.

Zákaz prodeje velkých sladkých nápojů v restauracích s rychlým občerstvením, v kavárnách či na sportovních stadionech zakázal newyorský starosta Michael Bloomberg. Na základě žaloby odvětvových svazů však toto nařízení soud později zrušil.

Reklama

Doporučované