Hlavní obsah

První člověk se pokouší přeplavat Pacifik. Bojí se žraloků, studené vody a vlastní hlavy

Už přeplaval Atlantik, nyní před ním stojí Tichý oceán.Video: Reuters

 

Reklama

Francouzský vytrvalec Ben Lecomte vyrazil z Japonska na dlouhou cestu do San Franciska. Padesátiletý sportovec plánuje přeplavat Tichý oceán. 9100 km by rád urazil za šest měsíců.

Článek

Lecomte by měl každý den za osm hodin plavání spálit asi 8000 kalorií. Na lodi ho bude doprovázet deset lidí. Vytrvalec, který před dvaceti lety přeplaval Atlantik, se obává hlavně znečištění oceánu plastovými předměty.

Jeho cestu bude bedlivě sledovat 27 různých vědeckých organizací, které se zaměří na množství výzkumů od biofyziky přes oceánografii až po ekologii. Vědci budou jmenovitě zkoumat Lecomtovu srdeční aktivitu nebo dopady havárie ve Fukušimě na životní prostředí.

Největším nebezpečím budou žraloci, bouře, medúzy a extrémně chladná voda v oceánu. Francouzský rekordman se ale nejvíc bojí jiných problémů.

„Mentální část je mnohem důležitější než fyzická,“ řekl Lecomte v rozhovoru pro agenturu AFP. „Musíte si být jistí, že celou dobu myslíte na něco pozitivního. Když nemáte nic, co by zaměstnávalo vaši mysl, začnete myslet ve spirále. Tehdy začínají opravdové problémy.“

Přípravy na cestu zabraly celých šest let. Ben Lecomte během nich například trénoval dlouhý pobyt ve studené vodě.

V roce 1998 Lecomte jako první člověk na světě za 73 dní přeplaval Atlantik. Když konečně dorazil na půdu Francie, jeho první slova byla „už nikdy víc“.

Reklama

Doporučované