Hlavní obsah

Francouzský premiér dostává poštou kalhotky, jde o protest proti opatřením

Foto: twitter.com/ActionCoulottée

Jeden z balíčků akce hnutí Action culottée.

Reklama

Francouzský premiér Jean Castex dostává v poslední době neobvyklou poštu. Dámské kalhotky mu na protest proti zavřeným obchodům posílají prodejci spodního prádla.

Článek

Za kalhotkovou akcí stojí skupiny obchodníků, kteří protestují proti zavřeným obchodům z důvodu pandemie. Posílají proto francouzskému premiérovi Jeanu Castexovi poštou dámské spodní prádlo se vzkazy. Francie se v současnosti nachází ve třetím celostátním lockdownu, jehož vlivem je spousta obchodů zavřená.

Hnutí, které za akcí stojí, se nazývá Action culottée. Jde o slovní hříčku se slovem culotte, tedy dámské kalhotky. Přídavné jméno culottée však znamená hovorově drzý.

Aktivisté své vzkazy sdílejí na sociálních sítích. Spodní prádlo podle serveru CNN doplňují o dopis, v němž vysvětlují své konání.

Protest vznikl poté, co byly obchody se spodním prádlem klasifikované jako tzv. „postradatelné“. Tak se ve Francii označují podniky, které se vlivem covidových opatření v lockdownu musely uzavřít.

„Podařilo se nám dát dohromady přes dvě stovky lidí,“ řekla CNN Nathalie Paredesová, majitelka obchodu Sylvette Lingerie v Lyonu. Je současně autorkou projektu. „To znamená dvě stovky kalhotek pro premiéra,“ řekla.

Podle francouzského serveru France Info jde o hnutí z oblasti Rhône-Alpes. Přidaly se k němu však obchody z celé země. Hnutí server označuje jako symbolické a humoristické.

Hnutí na internetu publikovalo desítky unikátních balíčků pro Castexe. „Chceme trochu rozjasnit tuto kritickou situaci, kterou tisíce obchodů s prádlem v zemi zažívají,“ uvedla skupina v tiskovém prohlášení.

„Floristé, knihkupectví, kadeřnictví a prodejny s hudebními nahrávkami byli označeni za nepostradatelné. Ale co spodní prádlo?“ ptá se skupina aktivistů. „Není to také otázka hygieny a ochrany? Není to to, co si ráno jako první oblékáme?“

Paredesová rovněž poznamenala, že nechápe, proč je například právě kadeřnictví nepostradatelné.

Balíčky pro premiéra doprovázejí dopisy, ve kterých se autoři domáhají nových úvah nad opatřeními. „Jsme všichni nepostradatelní. Malé a lokální podniky jsou vzácné. Přinášejí peníze lokální ekonomice a dávají život našim komunitám,“ stojí v dopisech.

CNN se snažila získat vyjádření kanceláře premiéra země, ale neúspěšně.

Reklama

Doporučované