Hlavní obsah

Francouzští vědci se snaží přijít na kloub dyslexii. Zřejmě našli její příčinu

Vědci tvrdí, že odhalili příčinu dyslexie.

 

Reklama

Příčina dyslexie je podle Francouzů skrytá v malých buňkách lidského oka.

Článek

Francouzští vědci se snaží přijít na kloub dyslexii. Podle BBC zřejmě odhalili příčinu nemoci a ta by se dala léčit. Je totiž možná skrytá v malých buňkách lidského oka. Vědci ve své studii zjistili, že většina dyslektiků měla v očích kruhové skvrny. Ty způsobují rozmazaný pohled a potíže s vnímáním.

Experti z Británie označili tento objev za „velmi vzrušující” a zejména zdůraznili důležitou spojitost dyslexie a zraku. Upozornili ale, že se takový problém netýká všech dyslektiků.

Lidé s dyslexií mají problémy správně číst, psát nebo vyslovovat. A to i když jejich inteligence není nijak nízká. Často zaměňují písmena i slova, vypouštějí je nebo špatně umísťují. Mohou mít také problémy s určováním pravé a levé strany.

Ve studii vědci zkoumali oči třiceti zdravých a třiceti dyslektických lidí. Objevili rozdíly ve tvarech skvrn, které jsou v hluboko v oku.

U zdravých lidí zjistili to, že se tvary skvrn v očích liší. Naopak u lidí s poruchou byly tvary stejné. To znamená, že ani jedno oko nebylo takzvaně dominantní. Stejně jako se považuje za dominantní pravá nebo levá ruka. To je podle vědců špatně, protože výskyt dominantního oka je zásadní pro správné spojení s mozkem a tím pádem také pro lepší vidění a vnímání.

Dyslexie je obvykle dědičná. Trpí jí až 10 % populace.

Reklama

Související témata:
Dyslexie

Doporučované