Hlavní obsah

Gadžo, makej, ať je na dávky! Ústecká ODS natočila sporný videoklip, rasistický prý není

 

Reklama

Kandidát na úteckého hejtmana za ODS natočil pro své voliče videoklip, ve kterém snědý muž zneužívá sociální dávky a ostatní oslovuje gadžo. O narážku na Romy prý nejde a vedení strany s videem problém nemá.

Článek

“Hej gadžo, máš čas sedět? Tak koukej střihat do práce, ať máme na dávky,” říká výhružným tónem opálený muž dělníkovi v hospodě a odchází naházet přídavky na děti do výherního automatu. Scénka z předvolebního videa by dobře zapadla do kampaně extrémně pravicové Dělnické strany, ve skutečnosti je ale z dílny ústecké ODS.

“Není to žádná narážka na Romy, klip je o zneužívání sociálních dávek. A my na to poukazujeme, aby se to nezneužívalo,” vysvětluje kandidát na úteckého hejtmana a starosta Kadaně Jiří Kulhánek svérázné video. V předvolební kampani sází na obnovení povinných veřejných prací pro nezaměstnané. Tedy opatření, které před lety zrušil Ústavní soud jako ponižující a odporující listině základních práv a svobod.

Kandidát na hejtmana: Romové posílají bílé pracovat

Kulhánek nejdřív zdůrazňuje, že ochotník představující hlavní postavu, je bílý. "To není Rom. To je prosím pěkně normální bílej člověk. Vy se mě snažíte tlačit k tomu, že je to nějakej rasovej klip, to odmítám," ohrazuje se Kulhánek.

Když ale nedokáže vysvětlit, proč by běloch oslovoval ostatní právě romským gadžo, připouští, že v klipu jsou zastoupení jak bílí, tak Romové. Protože sociální dávky prý zneužívají všichni.

“Nevím, jestli má představovat Roma nebo koho, takhle to myšlené nebylo. A že tam říká gadžo? No a co? Ano, gadžo říkají Romové bílým. A posílají je dělat, samozřejmě. Takovou situaci jsme zažili všichni mockrát tady,” rozčiluje se Kulhánek.

Na klipu nevidí nic závadného ani vedení ODS. “Já tam žádného Roma nevidím. Že bílí neříkají gadžo, to tvrdíte vy. Je to klip ústeckého kraje a já rozhodně nebudu navrhovat, aby se s tím něco dělalo,” myslí si 1. místopředsedkyně strany Aleksandra Udženija.

V Ústí je podle ní problém s nepřizpůsobivými, o kterém se nemluví kvůli politické korektnosti. “Vy chcete, abychom zavírali oči nad tím, kdo vlastně ty sociální dávky zneužívá. A když na to někdo poukáže, tak je to rasismus,” tvrdí Udženija. Na dotaz, zda tím tedy myslí Romy, odpovídá, že lidi nerozlišuje podle barvy pleti.

Foto: ODS

Kandidát na hejtmana Kulhánek: Nejsou tam Romové, tak jsem to nemyslel.

Poněkud opatrnější je místopředseda ODS Miloš Vystrčil, který v podzimních volbách obhajuje křeslo senátora. “Osobně si myslím, že klip je na hraně toho, co bychom v kampaních mohli používat,” napsal Vystrčil.

Klip na facebookové stránce ústecké buňky kritizuje i řada fanoušků, Kulhánek však tvrdí, že se s negativními reakcemi nesetkal. “Každý, kdo se na to podívá a uvažuje normálně, tak tam vidí jednoznačně to, že jde o zneužívání dávek. My se nepotřebujeme vyjadřovat jako nějací xenofobové, k tomu nemáme žádný důvod,” uzavírá Kulhánek.

Reklama

Doporučované