Hlavní obsah

Gambijský prezident přicestoval do země, prvně po prosincových volbách

 

Reklama

Předchůdce Adamy Barrowa, dlouholetý vůdce Gambie Yahya Jammeh, odmítal opustit funkci prezidenta.

Článek

Do Gambie přiletěl její nový prezident. Adama Barrow byl sice zvolen už v prosinci, kvůli povolebním sporům se však musel uchýlit do Senegalu. Jeho předchůdce, dlouholetý vůdce Gambie Yahya Jammeh, který zemi vládnul dvaadvacet let, totiž odmítal přiznat porážku ve volbách a z úřadu odstoupit. Minulý týden ale na nátlak členských zemí Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) odjel do exilu do Rovníkové Guineje.

Nový prezident Adama Barrow se mohl těšit z vřelého přivítání. Gambijští obyvatelé jeho přílet do hlavního města Banjul netrpělivě očekávali, ve čtvrtek také oslavovali v ulicích.

Gambijcům dělá Jammehův nástupce radost především proklamovaným zrušením celé řady autoritářských zákonů, které Jammeh zavedl a uplatňoval. Místní obyvatelé viní dlouholetého vůdce z mučení a zabíjení politických odpůrců.

Barrow zvítězil ve volbách v prosinci 2016, Jammeh nejprve výsledky voleb uznal, později ale změnil názor a odmítal opustit prezidentský úřad, dokud volební výsledky nepřezkoumá soud. Jeho nástupce byl do funkce jmenován 19. ledna na gambijské ambasádě v Senegalu, kde trávil čas po vyhraných volbách. Ve čvrtek pak slavnostně přicestoval do hlavního města Banjul.

Adamu Barrowa čekají podle agentury AP kritické následující týdny. Slíbil například, že zavede reformy v bezpečnosti, zajistí lidem větší svobodu a docílí změn v ústavě. Obyvatelé Gambie doufají, že se Barrowovi podaří nastolit demokracii.

Reklama

Související témata:

Doporučované