Hlavní obsah

Gigantický platový padák britské vlády. Historická zkouška pro Londýn

Foto: Profimedia.cz

Nezvykle prázdné náměstí Piccadilly Circus.

Reklama

Navzdory předchozímu ujišťování o opačné strategii postupně utichá ve Spojeném království veřejný život. Premiér Boris Johnson nařídil povinné uzavření restaurací, klubů, pubů, kin, divadel nebo fitness center. Výrazně omezená je veřejná doprava. Vláda kromě injekce do ekonomiky přišla s velkorysým platovým „padákem“. Ostrovní zdravotnictví zažívá nejspíš největší test od dob druhé světové války.

Článek

Konzervativní vláda se odhodlala k opatření, které nemá v historii Spojeného království obdoby. Kdokoli, kdo kvůli šíření koronaviru nemůže pracovat nebo už zaměstnání přímo ztratil, dostane od státu 80 procent své mzdy, maximálně však 2500 liber měsíčně. Závazek, který potvrdil nový ministr financí Rishi Sunak, navíc není zatím časově omezený. Sunak pro Telegraph přiznal, že absolutně netuší, na kolik tahle obří operace britskou státní pokladnu přijde.

Hádky ve vládě i mezi experty

Premiér Boris Johnson sáhl k prudkému zpřísnění koronaopatření poté, co Britové dosavadní doporučení ohledně omezení společenských kontaktů brali velmi vlažně. Průzkum Telegraphu ukázal, že se vládních doporučení striktně držela pouhá čtvrtina dospělých Britů. Policie uvedla, že bude na dodržování nejnovějších opatření přísně dbát.

Britská média píší o tom, že obyvatelům Spojeného království teprve teď došlo, jak obrovský problém a zásah do jejich životů COVID-19 představuje. Pomalá reakce se ale týkala i celé Johnsonovy vlády. „Situace se rychle podstatně, ale podstatně zhorší, jak co do počtu úmrtí, tak co se týče ekonomiky. Nebude to trvat dlouho a budeme tu mít čísla jako Itálie. Myslím, že to lidem ještě nedochází,“ řekl serveru BuzzFeed nejmenovaný člen londýnského kabinetu.

Podle BuzzFeedu způsobil prodlevu v reakci oficiálních míst i rozkol mezi předními vědci ohledně dalšího postupu, který měl být zprvu postavený na principu získání „kolektivní imunity“. Někteří členové Johnsonova týmu, jako Jeremy Hunt nebo Rory Stewart byli prý od začátku přesvědčení o tom, že vláda vzala boj proti novému typu koronaviru za úplně špatný konec.

Britská solidarita v čase nouze

Náhlé uzavření, které postihlo veškeré ostrovní pohostinství a zábavní sektor, se zatím podle kabinetu nedotkne obchodů. Hlavně regály s potravinami, ať už těmi čerstvými, nebo trvanlivými, a drogistickými výrobky vzali už v předchozích dnech Britové útokem. „Do obchodu pouštějí po skupinkách. Košíky jsou umyté a otírají je. Někdo má roušku a jiný zase ne,“ popsala sobotní realitu na londýnském Muswell Hill Češka Jana. Hodně lidí podle ní vyrazilo ven, takže to vypadá, že se přísnější režim moc neřeší.

Obchodníci s potravinami z hodiny na hodinu řeší, co s náhlými výpadky objednávek ze strany hotelů a restaurací. Podle Guardianu například prodejci z tržnice New Covent Garden například vymysleli doručování základních balíčků se zeleninou a ovocem a dalšími nutnými potravinami do britských domácností. Za normálních okolností zásobuje tamních asi 150 prodejců pestrou škálu zákazníků, od michelinských restaurací přes aerolinky až po zvířata v londýnské zoo.

Foto: Facebook

Aktuální leták ze severního Londýna s nabídkou pomoci.

V duchu nejlepších britských tradic „prší“ ze všech stran nabídky pomoci těm nejzranitelnějším členům společnosti. Objevují se nabídky sousedské pomoci, peníze darují celebrity nebo třeba sportovní kluby. Fotbalové velkokluby z Manchesteru, tedy United a City, společně věnovaly 100 000 liber potravinovým bankám ve svém regionu.

Čím víc času promrháme, tím více bude mrtvých

Ukázalo se, že Spojené království nemá oproti například kontinentální Evropě takový časový náskok ohledně šíření nového typu koronaviru, jak předpovídaly modely vládních poradců. Na beztak přetížený britský systém bezplatné zdravotnické péče NHS tak během několika dnů vznikl obrovský tlak.

Northwick Park Hospital v Harrow na severozápadě Londýna byla v pátek večer prvním zdravotnickým zařízením, které vyhlásilo kritický stav poté, co nemocnice přestala zvládat příliv nových pacientů. Stalo se tak navzdory tomu, že londýnské nemocnice úzce spolupracují a přesouvají pacienty dle možností jednotlivých zařízení.

„V naší nemocnici máme připravená další lůžka pro pacienty s COVID-19 na operačních sálech a pak i na normálních odděleních. Sestry se teď učí, jak se o takové pacienty starat. Vracejí se k nám bývalé sestry, takže je všechny zaučujeme,“ popsala Seznam Zprávám situaci česká sestra, která pracuje na jednotce intenzivní péče v jedné z londýnských nemocnic.

Foto: Profimedia.cz

Stadion ve Wembley děkuje hrdinnému personálu NHS.

Britská vláda oslovila 65 000 lékařů a sester na penzi, aby se vrátili v současné mimořádné situaci do práce. Ke svému někdejšímu povolání se dočasně vrací i někteří zákonodárci, jako třeba labouristická poslankyně a lékařka Rosena Allin-Khanová.

Také ve Spojeném království je velmi intenzivně probíraným tématem nedostatek testování a ochranných pomůcek pro zdravotníky v „první linii“ péče o pacienty. Telegraph na svém webu sbírá svědectví lékařů a sester, která jsou vesměs jako přes kopírák: „Minulý týden jsem měla noční na oddělení akutní péče. Měli jsme tam dva pacienty s příznaky COVID-19, kteří čekali na výsledky testů. Byla jsem v šoku, že jsme neměli k dispozici skoro žádnou ochranu. Jen pár chirurgických roušek a běžné bílé zástěry. Myslím, že je to u sestry v ‚přední linii‘ nefér. Milujeme svoji práci, ale máme také své osobní životy a zasloužíme si bezpečné pracovní prostředí,“ napsala Jennifer Ingabireová.

Praktická lékařka Elizabeth popsala, že na neschopence je už teď spousta zaměstnanců rychlé záchranné služby. Personál si prý zoufale shání ochranné pomůcky přes Amazon. Nejmenovaný rentgenolog si pak stěžuje na neskutečnou neinformovanost některých kolegů, kteří prý COVID-19 považují prostě za chřipku.

Londýnský lékař vyčítá svým představeným i vládě kritický nedostatek testování u personálu nemocnic. Rentgenolog Telegraphu popsal, že ani pozitivně testovaní pacienti nejsou izolováni a mohou nový typ koronaviru dál přenášet. „Čím víc času promrháme, tím více bude mrtvých,“ končí lakonicky lékař.

Reklama

Doporučované