Hlavní obsah

Glosa: Babiš je jako teflon, po kterém všechno steče

Glosa Davida Ondráčky: Babiš je jako teflon, po kterém všechno steče.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka rozebírá, proč jsme se za těch třicet let nikam neposunuli a co je příčinou.

Článek

I po třiceti letech pořád vězíme v bahně postkomunismu. Příběhy se opakují – politická korupce, vláda oligarchů, rozkrádání státních i městských firem, tlaky na nezávislé instituce, velmi pomalá a ne moc efektivní justice, skandály s dotacemi, eurofondy, zakázkami nebo akvizicemi.

Náš stát není funkční, není příliš efektivní a politika podle mě bohužel neřeší problémy lidí a společnosti, vždycky se to zasekne na korupci, neschopnosti, zájmech některých lobby. Nic se neděje a nechá se to vyhnít. Přitom všichni ví, že potřebujeme měnit školství, zdravotnictví, potřebujeme chytrou sociální politiku, podporovat chudé regiony, pečovat o lesy, o krajinu, potřebujeme změny v daních, potřebujeme stavět dálnice nebo rychlodráhy. Ale nic z toho se prakticky neděje, nebo je to velmi povrchní a pomalé.

Předchozí vlády často byly pod vlivem zákulisních hráčů, kmotrů, ČEZ byl mocnější než vláda, a jejich sebereflexe je minimální. Oni pořád opakují, jací byli pašáci a jak jim potom policisté a státní zástupci vzali hračku a odstavili je od moci. Ale probuďte se, je rok 2020, to už vůbec nikoho nezajímá!

Současná vláda, ta dovedla korupci do dokonalosti. Premiér chápe státní rozpočet jako bankomat, topí se v obřím střetu zájmů při každém rozhodování a jeho marketéři z něho dělají teflon, po kterém cokoliv steče.

Naše země má obrovský potenciál, může být tou „country for the future“, ale pokud neuklidíme tento chlívek, tak se žádná změna nestane a my se nepohneme z místa.

Celou glosu Davida Ondráčky si může pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované