Hlavní obsah

Glosa: Bojujeme za Apple Store pro naše lidi. Rok první

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Twitterový účet Andreje Babiše, Seznam Zprávy

Tim Cook a Andrej Babiš před rokem v Davosu.

Reklama

Od jednoho z nejúspěšnějších tweetů účtu @AndrejBabis uplynul právě rok.

Článek

24. ledna 2019 se premiér v Davosu setkal s šéfem společnosti Apple Timem Cookem a byl plný dojmů. Z diskuse o inovacích, výzkumu a umělé inteligenci. A také z toho, že by u nás mohl Apple otevřít svůj oficiální značkový obchod, Apple Store.

„Budeme bojovat za Apple Store v Praze pro naše lidi,“ oznámil twitterový Babiš před rokem.

Uživatele a média zaujal jednak expresivní výraz „bojovat“, pamětníky odkazující k budovatelskému úsilí a boji o zrno a světlé zítřky. Hurá!

Babiše popichovali i za „naše lidi“; jako by do krámu nemohl chodit – a nejspíš ve skutečnosti také zhusta chodil – kdokoli bez ohledu na to, jaký doklad má v kapse. Působilo to trochu směšně.

Zasvěcenější také připomínali, že Apple Store je víceméně jen status a výkladní skříň a na tom, jestli a za kolik si zákazník může koupit ten který jablečný výrobek, by se nic moc nezměnilo.

Apple Store v Praze není ani dnes a během roku se nezdálo, že by záležitost nabírala nějaký prudký spád. Moc se o ní nemluvilo. Jestli Andrej Babiš bojoval, tak ne úplně nápadně.

Utrácení peněz, za které občanům poděkoval v novoročním projevu, se tak dál odehrává jinde. Z pohledu státních financí znamená Apple Store zrnko písku, ale symbolická hodnota „applování“ je značná. Jinak by ostatně asi ten nadšený tweet nevznikl, že.

Z tohoto pohledu se za rok přece jen něco změnilo. Andreje Babiše ještě víc charakterizuje zvyšování platů a důchodů nebo tříčtvrteční slevy na jízdném. Zatímco procento jeho voličů, kteří by ocenili a které by oslnil Apple Store, spíš klesá, dá se soudit.

ANO podle modelu Medianu volí nejvíc lidé se základním vzděláním a bez maturity, méně vysokoškoláci. A jen 8 procent studentů a prvovoličů, zatímco dominuje mezi důchodci (43 procent), kteří po technologických novinkách obvykle tolik nebaží. Kdyby volili jen lidé ve věku do 34 let, vyhrají volby Piráti.

„Naši lidé“ jsou sice všichni, ale když Apple Store nebude, někteří z nich to Babišovi odpustí přece jen snáz než jiní.

Reklama

Související témata:

Doporučované