Hlavní obsah

Glosa: Chceš-li se někomu pomstít, vykopej dva hroby

Glosa: Chceš-li se někomu pomstít, vykopej dva hroby.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pedagog a filozof Daniel Kroupa se ve své glose vrací k nedávným personálním změnám ve vládě, za kterými podle něj stojí osobní mstivost.

Článek

Mějte se na pozoru před mstivými lidmi. Nejdřív vás potrestají za něco, co jste udělali, vzroste jim sebestřednost a pak vás budou pronásledovat, kdykoliv budou mít pocit, že nejste dostatečně loajální. Tato jejich vlastnost je ponižuje v jejich lidské důstojnosti. Nakonec kolem nich zůstávají jenom patolízalové a o lidi, o které kdysi stáli, přijdou.

Donedávna jsme měli takový příklad jenom na Hradě. Pan prezident své příznivce odměňoval a lidi, kteří s ním nesouhlasili, trestal.

Nedávno se na sjezdu ČSSD ukázal takovým příkladem také pan předseda Jan Hamáček. Svého kolegu, který se dopustil toho, že využil svého práva kandidovat na předsedu strany, hned ztrestal odvoláním z funkce ministra zahraničí. Nám ostatním se pokusil pomstít nominací nového ministra kultury, který, jak sám přiznával, neměl s kulturou nikdy nic společného, což je jasné každému, kdo se na něj podívá.

Jsou to smutné příklady. Ale protože oba mají společný vztah k Číně, dovolím si připomenout jedno čínské přísloví: Chceš-li se někomu pomstít, vykopej dva hroby.

Celou glosu Daniela Kroupy si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované