Hlavní obsah

Glosa: ČSSD-Zemanovci. Hašek vrací stranu prezidentovi

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Ze setkání platformy „Zachraňme ČSSD“ v roce 2018: Jan Hamáček, Jiří Zimola, Michal Hašek.

Reklama

Článek

Operace „Zeman si bere ČSSD zpět“ je úspěšně dokončena. Klíčoví účastníci takzvaného lánského puče z října 2013, kteří se na povolební schůzce s prezidentem pokusili svrhnout Bohuslava Sobotku, se po letech v izolaci vracejí s pocitem zadostiučinění.

Tento týden současný předseda ČSSD Jan Hamáček překvapil oznámením, že lídra spiklenců Michala Haška si bere na ministerstvo vnitra jako svého náměstka. Další z nich, někdejší stranická hvězda Zdeněk Škromach, má být tahákem na jihomoravské kandidátce do sněmovních voleb. A Jeroným Tejc je už delší dobu náměstkem ministryně spravedlnosti, kde o jeho sílícím vlivu svědčí přezdívka Sir Humphrey.

Zbývající dva konspirátoři na comeback mohou zapomenout. Milan Chovanec kvůli tomu, že tehdy zradil a utajovanou schůzku médiím zpětně potvrdil, a zhrzený Jiří Zimola kvůli tomu, že to se svými ambicemi překombinoval a ČSSD mezitím stačil opustit.

I tak by se sociální demokracie klidně dnes mohla přejmenovat na Zemanovce, což by byl výstižnější název. Nebo alespoň na ČSSD-Zemanovci, což by mohl být výsledek slučovacího sjezdu s již odepisovaným prezidentovým fanklubem Stranou práv občanů Zemanovci.

Protože kromě návratu spiklenců z Lán posilují v sociální demokracii i další prezidentovi nejvěrnější přívrženci. Exhejtman Vysočiny Jiří Běhounek se nově stal místopředsedou ČSSD, ministr zemědělství Miroslav Toman po letech otálení do proměněné socdem vstoupil. A bývalá členka strany Marie Benešová, jež je ministryní spravedlnosti za hnutí ANO, by asi teď neměla problém se do zemanovské ČSSD klidně zase vrátit.

Naopak na protest proti tomuhle směřování se dobrovolně z kandidátek stahují lidé jako pardubický hejtman Martin Netolický nebo bývalý místopředseda Michal Šmarda. A ti další, co sami neustoupí, zřejmě čekají stranické čistky řízené „belzebubem“, jak se sám Michal Hašek občas z legrace podepisuje v SMS zprávách.

Jak se to všechno vlastně mohlo stát? Změna přišla v roce 2018 po odchodu Bohuslava Sobotky, který ČSSD bránil před Zemanovým vlivem. Proč ale Jan Hamáček, jenž první politické zkušenosti získával na Západě (studia ve Velké Británii, tajemník v Bruselu), dobrovolně předává ČSSD Zemanovi?

Důvod je prostý: Hamáčka přestala každodenní partajní politika bavit, možná trochu zpohodlněl, hodně času mu bere vnitro a Bezpečnostní rada státu. A tak mu pomocnou ruku nabídl Michal Hašek s tím, ať je v klidu a že on všechny ty nepříjemné stranické věci udělá a vyřeší.

Bývalý jihomoravský hejtman zrovna není morálním majákem, má za sebou spoustu afér, jež teď nemá cenu vyjmenovávat, ale disponuje důležitou vlastností: je politikou úplně posedlý. Tento týden tudíž prokremelský a pročínský Michal Hašek mohl dojet za kamarády na Hrad a oznámit jim: Kluci, tak tady to máte celé zpátky.

A je vlastně logické, že ČSSD mluví jedním zemanovským hlasem, protože pětiprocentní strana prostě nemůže mít dvě křídla. Asi si řeknete, že sociální demokracie už stejně nemá žádnou cenu a že pro Zemana je dnes cennější Okamurova SPD. To jistě platí, ale prezident neuvažuje racionálně, už mu jde jen o pomstu a ponížení. A to se mu povedlo.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované