Hlavní obsah

Glosa Daniela Kroupy: Co se skrývá v mobilech z Číny?

Videoglosa Daniela Kroupy: O Číně, firmě Huawei a bezpečnostních rizicích.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Filosof Daniel Kroupa se ve své aktuální glose zamýšlí nad aktuální aférou kolem čínské firmy Huawei, kterou české úřady vyhodnotily jako bezpečnostní riziko.

Článek

Technologie se vyvíjejí neuvěřitelným tempem. Když filosof Daniel Kroupa před 50 lety studoval elektrotechniku se zaměřením na rozhlas a televizi, v TV přijímači byly desítky součástek, které se daly pojmenovat, popsat, identifikovat. Dnes se na miniaturní čipy přenesly tisíce součástek a informací a my nemáme nejmenší tušení, jak fungují a co všechno ve skutečnosti umí.

Nyní jsme svědky bezpečnostní aféry čínské firmy Huawei napojené na čínskou armádu. Je jasné, že příští válka bude kybernetická – vítězem bude ten, kdo ubrání svoji kybernetickou bezpečnost. Měli bychom si uvědomit, že sami, jako malá republika, s touhle hrozbou nebudeme schopni bojovat – i proto potřebujeme Evropskou unii, říká ve své glose bývalý politik, dnes vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované