Hlavní obsah

Koronavirus jako záminka k utahování šroubů. Glosa Davida Ondráčky

Glosa Davida Ondráčky: Koronavirus se může stát záminkou k utahování šroubů demokracie.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéf české pobočky Transparency International a expert na politickou korupci o příležitostech, které současná pandemie otevřela.

Článek

Jsme v mimořádné situaci a myslím si, že současná krize v nás probouzí to lepší. Vidíme velkou solidaritu, pomoc mezi lidmi, šití roušek, pomoc sousedům. Je tady skvělé nasazení zdravotníků, policistů, hasičů, podnikatelé dávají všanc své kapacity. To je skvělé a nadějné.

Ale musíme přemýšlet i o tom, co bude den poté, až epidemie odezní, až ji společně porazíme. Protože se můžeme probudit ve světě, který bude jiný. Který už nebude tak demokratický a pravidla hry nebudou platit. Někdo to zneužije; podívejte se, co se děje v Maďarsku, jak to Orbán nechutně zneužívá ve svůj prospěch a k utažení šroubů. Myslím si, že tohle musíme velmi pečlivě hlídat.

Ekonomicky budou dopady obří, malé firmy to nepřežijí. Mám pocit, že to naše vláda zatím silně podceňuje, protože dopady budou širší a hlubší, než se zdá. Dvě stě miliard deficitu je naivní, bude to mnohonásobně víc. Je jasné, že centrální banky budou tisknout peníze a o ty miliardy se bude hrát. Zásadní bude, zda půjdou malým firmám, živnostníkům, potřebným, anebo se o ně porvou velké firmy.

Mám ale pocit, že krize přináší i určitou příležitost - jak inovovat, jak změnit věci, které se tady dlouho neděly. Jak změnit školství, financovat zdravotnictví, veřejné služby, jak investovat do infrastruktury. Otevírá se i příležitost, jak do určité míry po třiceti letech porazit ten náš český postkomunismus…

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované