Hlavní obsah

Video: Maďarská armáda přebírá pod vlajkou COVID-19 kontrolu nad firmami

Video z Maďarska: Armáda zamířila do strategických firem, na seznamu je atomová elektrárna Paks i národní banka. Zdrojem videa je oficiální kanál maďarského ministerstva obrany.Video: amagyarhonvedseg, Youtube.com

 

Reklama

V Maďarsku platí dekret, kterým vláda umožnila armádě převzít v případě potřeby vedení strategických firem. Tamní ministerstvo obrany už zveřejnilo záběry, jak první fáze probíhá.

Článek

V uplynulých dnech tak do mnoha firem, označených kabinetem Viktora Orbána za strategické, napochodovali důstojníci.

Z vyjádření ministra obrany Tibora Benkőa vyplývá, že armáda bude zatím sledovat činnost společností a podávat hlášení vytvořenému akčnímu výboru.

Na seznamu je mezi prvními atomová elektrárna Paks. Dále třeba Maďarská národní banka, farmaceutické společnosti nebo telekomunikační firmy, které v zemi zajišťují mobilní, televizní a rozhlasové vysílání.

V Maďarsku platí stejně jako v Česku nouzový stav. Vládě umožňuje vydávat dekrety, které musí v omezeném čase - během 15 dní - schválit poslanci. Orbánovi se ovšem nepodařilo protlačit přes opozici požadavek, aby dekrety platily i bez schválení do konce stavu nouze, o kterém ovšem rozhoduje sama vláda.

Opozice namítala, že schválením návrhu by se Maďarsko proměnilo v otevřenou diktaturu. Vládnoucí strana Fidesz už ale avizovala, že se návrh pokusí prosadit znovu.

Reklama

Související témata:

Doporučované