Hlavní obsah

Glosa: Házení fašisty a komunisty je nový národní sport

Foto: Shutterstock.com, Seznam Zprávy

Jestli je zvolený prezident Spojených států „komunista“, co teprve jeho viceprezidentka?

Reklama

Článek

Jestli to půjde takhle dál, dopracujeme se k tomu, že budeme fašisty nebo komunisty úplně všichni.

Prezidentské volby ve Spojených státech jsou díkybohu za námi. Co je ovšem před námi, a ne na krátký čas, jsou jejich dozvuky. Ne, nechci tu mluvit o soudech, na které se USA chystají – to vám popíšou moji skvělí kolegové ze zahraniční redakce. Já bych tu chtěl vznést jedno téma, jehož projevů si čím dál víc všímám i u nás: přílišné házení slovy komunista a fašista.

V průběhu volební noci spekulovali experti ze stanice CNN, že vítězství na Floridě mohla Trumpovi přinést výborně cílená kampaň, kdy na tamní Hispánce původem ze socialistických zemí mířily zprávy, že Biden je socialista.

Jenže je tu háček. Biden socialistou není, rozhodně tedy aspoň na evropské poměry. To ale nebrání českým podporovatelům Donalda Trumpa všechno vzít ještě dál a označovat Bidena za komunistu. Dává to smysl – socialista je v Česku úplně běžný koncept, zato komunista je pro spoustu z nás označení pro čiré zlo a další se na něj dívají aspoň rezervovaně.

Je nám ale úplně jedno, jestli člověk, kterého tak onálepkujeme, zastává skutečné marxistické myšlenky, nebo je to kovaný pravičák.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Nevěříte? Schválně jsem si v novém jazykovém korpusu českého internetu vyjel seznam slov, která se tady pojí se souslovím „je komunista“. A podle názoru lidu jsou tak komunisty mimo jiné Miroslav Kalousek, Dominik Duka, Rastislav Maďar, Václav Klaus nebo Zdeněk Hřib.

Jenže úplně stejné to je s druhou stranou. Trump je fašista, píšou i Češi na internetu. Vážně je? Jakkoliv jsem na jeho vládě moc pozitiv nenašel a historie si ho ohodnotí po svém, pojďme si říci, že tím, co známe z Itálie minulého století, fakt není. Mimochodem, fašisty jsou kromě Trumpa podle Čechů i Roman Prymula, Ondřej Kolář, Pavel Novotný nebo Zdeněk Hřib. Ten jediný je tak fašista i komunista zároveň, gratulujeme.

Očividně je to pitomost, tak proč to děláme? Protože to je jednoduché, poznatelné, emotivní a druhou stranu to zaručeně naštve víc než jakékoliv sprosté slovo.

Jenže je to dvousečná zbraň. Tím, že ta slova používáme takhle náhodně, se nutně začínají vyprazdňovat. Až zase přijdou do centra dění opravdoví fašisté a opravdoví komunisté, už je ani nebudeme schopni poznat, protože v tu dobu už budeme fašisty nebo komunisty úplně všichni.

Reklama

Doporučované