Hlavní obsah

Glosa: Jak dlouho budou trvat tři týdny?

Procházky jedině za humny. Třeba na Kampu se pár Pražanů ještě vejde.

Reklama

Článek

Musíme to vydržet, řekla vláda a vyhlásila další lockdown na tři týdny.

Názory na nová opatření se různí, jeden pocit ale vzbudila snad ve všech stejně – nikdo nevěří, že je to opravdu jen na tři týdny.

Sázet se můžeme jen o to, jestli nás vláda pustí ven po Velikonocích, nebo ještě později. Čím to? Kromě obecné nedůvěry v cokoli, co kabinet Andreje Babiše vyhlásí, je to zjevnou absencí podrobnějšího plánu.

Lidé nedostali žádná konkrétní čísla ani predikce. Na kolik musí čísla nakažených klesnout, aby se současná opatření zmírnila? Při jak vytížených nemocnicích si můžeme dovolit otevřít školy nebo obchody? Co se stane, pokud budou čísla za tři týdny stejná jako dnes nebo jen o málo lepší?

Na nic z toho vláda neodpovídá a vlastně ani nijak nepředstírá, že takové odpovědi má. Dozvídáme se jen mlhavé fráze o tom, že dodržování opatření nám umožní „postupně se vrátit do normálu“. A to ještě zhusta od superministra Karla Havlíčka, kterého je s jeho strategií „otevřeme, uvidíme“ potřeba brát minimálně s rezervou.

Nejkonkrétnější jsou tak zatím výhrůžky, co se stane, když nebudeme poslouchat. Premiér už nám například vysvětlil, že bychom si mohli zkazit Velikonoce. Všimněte si, že podobné výstrahy směřují zásadně k běžným občanům.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Že by někdo pohrozil fabrikám, ať se začnou rychle snažit šíření viru zamezit, nebo budou příští na řadě, to samozřejmě premiéra ani nenapadne. Ani testování ve firmách si vláda nedovolí vymáhat dříve než v půlce března. Když ale pracujícím rodičům zavírá od pondělí školky, je dost času vyhlásit to v pátek večer.

Na přesnější odhad, čeho vlastně chceme stávajícím lockdownem dosáhnout, by vláda nejdříve potřebovala plán založený na číslech. Musela by mít spočítáno, o kolik se virus zpomalí zavřením okresů, omezením procházek jen za humny a zapáskováním dětských hřišť.

Podle vyjádření některých členů kabinetu nějaké takové propočty existují, vláda je ale veřejnosti neukázala. Dost možná z nich totiž plyne, že efekt nových opatření je velmi malý ve srovnáním s těmi, na která Andrej Babiš nemá odvahu – tedy sáhnout na průmysl.

Celé to tak trochu vypadá, že vláda udělala, na co si troufla, a teď doufá, že se mezitím začne projevovat efekt očkování. Což je, přiznejme si, opravdu to jediné, co nás teď může ještě zachránit. Takže slovy klasika: A vy už víte, jak dlouho budou tyhle tři týdny trvat?

Reklama

Doporučované