Hlavní obsah

Glosa Jana Pirka: Praha vítá cizince vypáleným nádražím. Ostuda

Záhady Josefa Klímy: Glosa Jana Pirka o spáleništi na Nádraží Veleslavín.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Významný český kardiochirurg, přednosta Kardiocentra IKEMu, se ve své glose zamýšlí nad tím, co v Praze viděli cizinci, kteří přiletěli na pražský maraton.

Článek

V hlavním městě se 5. května běžel již tradiční pražský maraton. Na něj přijely tisíce běžců a běžkyň z celého světa, a řada z nich přiletěla.

„Většina nechtěla jet s pražskými taxikáři, o kterých však dnes nechci mluvit. Místo toho jela autobusem číslo 119. Když ze 119 vystoupili na Nádraží Veleslavín a přestupovali do metra, jako první dojem z Prahy je uvítalo vypálené nádraží. Tyto ohořelé trámy a budovy ‚zdobí‘ toto jinak hezké místo již několik let,“ říká Jan Pirk.

Jsou země na světě, které dbají na to, aby první dojem cizinců byl dobrý. Jako příklad Pirk uvádí Omán, kde místní vládce nařídil, že všichni taxikáři musejí být rodilí Ománci, nikoliv „gastarbeitři“, aby byl první dojem opravdu krásný. „No a u nás je uvítá spáleniště. To je opravdu tak velký problém, aby tyto budovy byly strženy a toto místo bylo důstojné tak jako zbytek Prahy?“ ptá se Pirk.

Celou glosu si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:15.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované