Hlavní obsah

Glosa: Je Novotný tou správnou odpovědí na problémy dnešní „vykloubené“ doby?

Glosa rapera Lipa: Politická debata připomíná spíš fandění na fotbale nebo zákopovou válku. A v konfrontacích si vyloženě libuje Pavel Novotný.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník a raper Lipo rozvíjí myšlenku o kvalitě zdější politické debaty. Přípomíná mu spíš zakopovou válku, která zrodila nový fenomén.

Článek

Také se vám někdy zdá, že politická debata u nás připomíná v lepším případě fandění na fotbalovém utkání a v tom horším pak nějakou z forem zákopových válek? V těchto případech se vytrácí „racio“ a lidé se řídí hlavně podle hesla: kdo není s námi, je proti nám.

Zkuste mít jiný, diferencovanější názor a hned jste pro jedny „koblihář“ a pro druhé zas „sluníčkář“ nebo „kavárník“. Extrémní polarizace a neschopnost naslouchat opačným názorům bohužel nikdy není dobrou vizitkou pro fungování demokracie.

V této zákopové válce se už před nějakou dobou objevil nový a výrazný fenomén, který si v takových formách konfrontace vyloženě libuje. Jeho jméno je Pavel Novotný. Je zván do všemožných debat, komentuje kde co a z kanceláře své radnice se dokonce pokouší o svéráznou formu mezinárodní diplomacie. Je ho prostě všude plno…

Je bohužel svědectvím jisté frustrace na straně liberálních voličů, ze všech Ovčáčků, Filipů, Zemanů a Okamurů, pokud si myslí, že právě Pavel Novotný má být tou odpovědí na řešení problémů dnešní vykloubené doby.

Bude to trochu kacířská myšlenka, ale myslím, že každý Novotný potřebuje svého Foldynu a každý Foldyna naopak potřebuje svého Novotného, aby měli témata a mohli zazářit. Ti, co mají rádi formát reality show, se u televize můžou náramně bavit. My ostatní ale tušíme, že taková forma komunikace nás nikam ve skutečnosti neposune.

Je tomu tedy přesně naopak: Pavel Novotný a jeho politický styl tedy nepředstavuje řešení krize, ale je naopak příznakem eroze politické kultury u nás. Je symptomem narcismu a bulvarizace politiky. To je potřeba říct, i přestože s obsahem toho, co Novotný říká, můžeme v určitých momentech souhlasit.

Celou glosu rapera Lipa si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované