Hlavní obsah

Komentář: Dám si trip a znásilním tuhle Sněmovnu! Novotný poslancem

Foto: Profimedia.cz, Profimedia.cz

Ví, jak ukrást show (Pavel Novotný na kongresu ODS v lednu 2020).

Reklama

Jak by asi vypadal první projev řeporyjského starosty v Poslanecké sněmovně? A byl by Pavel Novotný ve velké politice pro ODS bonusem, nebo spíše přítěží?

Článek

„Tři dny jsem nehulil a koupil jsem si kvůli vám nový oblek! Znásilním tuhle Sněmovnu! Už vím, že tady jako poslanec budu mít časy dávat si tripy, LSD, které jsem vždycky miloval, jenže k tomu potřebujete alespoň tři dny volna a ty jsem jako starosta neměl. Tady ho bude ku*va dost,“ máchá rukama Pavel Novotný za řečnickým pultíkem.

A v ostrém tempu pokračuje, zatímco část poslanců na protest opouští sál: „Jsem si taky jistej, že do postele dostanu pár holek, které bych tam jinak nedostal, stejně jako jsem to dělal kdysi jako šéf bulváru. Co jste tady dělali, vy co tu dřepíte dvacet let a nikdo vás nezná, zatímco mě znáte všichni tak moc dobře?! Ondráčku, ty moc nečum, ty bys měl viset, a ne tady sedět!“

Píše se říjen 2021 a exhibicionista Pavel Novotný z ODS byl skutečně zvolen poslancem, když ho voliči preferenčními hlasy vynesli vzhůru. A hned první den v ctihodné dolní parlamentní komoře si hodlá urvat pro sebe, samozřejmě. Takže se postaví za pultík, spustí kulomet a stenografové zapisující projevy těsnopisem si povzdechnou – zlatej Karel Schwarzenberg, taky mu nebylo rozumět, ale aspoň mluvil pomalu.

Vážně – opravdu se profesionální provokatér stane poslancem? Sebevědomý devětatřicetiletý starosta čtyřtisícové obce Řeporyje na okraji Prahy oznámil svůj plán tento týden. Teď bude záležet na jeho spolustranících v ODS, jestli mu to umožní a dají ho na kandidátku. On sám chce na poslední místo, protože si je jistý, že by ho voliči zakroužkovali.

Sami občanští demokraté se neshodnou, jak exhibicionistu ve svých řadách vlastně brát. Řada jeho postojů jde vyloženě proti konzervativnímu směřování ODS: Coby prominentní bulvární novinář šmíroval a narušoval soukromí lidí, chlubil se promiskuitou a užíváním drog. Novotný sám dnes říká: ano, choval jsem se jako magor.

V ODS se tak budou muset rozhodnout, jestli Novotného brát jako marketingového génia, který ví, jak fungují média, a dokáže zaujmout i voliče, jež jinak politika vůbec nezajímá.

Krásně to bylo vidět letos v lednu na kongresu ODS, kde se během jeho projevu všichni nahrnuli do sálu, jako by právě mluvil předseda, a v zákulisí se úplně zastavil život, protože show sledovali i kuchaři, hostesky a servírky.

Druhou možností je brát ho jako blázna, jehož je lepší nechat s jeho slovníkem dlaždiče a provokacemi ukrytého v Řeporyjích. Jinak hrozí, že víc voličů tradiční konzervativní strany odradí, než kolik jich nových přiláká.

V situaci, kdy do voleb zbývá půldruhého roku, ODS jen pomalu roste a pořád se dívá Babišovi na záda z úctyhodné vzdálenosti, by si ale konzervativci mohli dovolit zariskovat.

Jednak dnešní doba – ať se nám to líbí, nebo nikoliv – vyžaduje, aby politici byli trochu klauni. Extrémním příkladem je komik Volodymyr Zelenskyj jako ukrajinský prezident, ale poptávce se museli politici přizpůsobit – a úspěšně – i v tradičních demokraciích. V USA mají republikáni Donalda Trumpa, v Británii konzervativci zase Borise Johnsona.

Proč by tedy mezi lídry ODS, kde převažují extra seriózní pánové v oblecích s uměřeným slovníkem, nemohl být jeden „magor“, jak sám sebe Novotný označuje?

Navíc pro něj mluví to, že své spektákly nedělá jen na efekt a pro svou palbu si nevybírá malé cíle: prezidenta Zemana, premiéra Babiše nebo Rusko, jemuž málem vyhlásil válku. Ve svých Řeporyjích energicky bojuje s nešvary, s nimiž si jinde nevědí rady – černými ubytovnami či cynismem developerů, kdy se nezdráhá blafovat a vydírat, aby dosáhl svého.

Takže jde možná o jediné: nakolik je Pavel Novotný schopen roli „blázna“ pro svou ODS hrát a zároveň být loajální, tedy připraven se v určitý moment vždy stáhnout, když předseda zavelí. Jestliže si ale nebude moct pomoci a bude chtít strhávat pozornost jen na sebe, hrozí tradiční scénář, jenž končívá vylučováním „rebelů“ s odůvodněním, že se odklonili od programu a „nekomunikovali“.

Reklama

Doporučované