Hlavní obsah

Notorický provokatér z ODS se chce stát poslancem

Václav Dolejší natáčel profil řeporyjského starosty ve svém pořadu Neboli. Video jsme museli opatřit titulky, abyste vůbec rozuměli.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

„Velcí kluci z Prahy mě na magistrát nikdy nepustí, tak jsem se rozhodl, že se na to vykašlu a stanu se poslancem,“ říká sebevědomý řeporyjský starosta.

Článek

Notorický provokatér Pavel Novotný, vedle stranického lídra Petra Fialy dnes určitě nejviditelnější postava ODS, se rozhodl pro další krok ve své politické kariéře.

Starosta malé, zhruba čtyřtisícové obce na okraji Prahy chce příští rok ve sněmovních volbách kandidovat na poslance. „Mohl bych tam krásně kumulovat funkce, navíc Řeporyje nikdy neměly poslance,“ svěřil se Novotný se svým záměrem deníku MF Dnes.

Velcí kluci ho na magistrát nepustí

Původně měl přitom jiné plány: chtěl se dostat na pražský magistrát, samozřejmě ideálně rovnou jako primátor. Brzy ale zjistil, že řada stranických kolegů v hlavním městě je zásadně proti.

„Jak jsem sondoval situaci, pochopil jsem, že v pražské ODS jsou oblasti, které nikdy nedokážu přesvědčit. Že mě velcí kluci z některých oblastí Prahy na magistrát nikdy nepustí, protože se mě bojí, což je normální. Takže jsem se rozhodl, že se na to vykašlu a stanu se poslancem,“ dodal.

Devětatřicetiletý Novotný, ačkoliv starosta malé obce, je dnes nekompromisní kritik Putinova Ruska. V této roli zazářil loni na podzim, když se jako jediný český politik dostal do programu ruské televize, kde se Rusům v živém vstupu vysmál.

Na lednovém kongresu ODS zase vzbudil velký rozruch, když ve svém projevu doslova vynadal svým stranickým kolegům. Používal vulgární slova, přeháněl, ale v podstatě jim vytkl neschopnost zaujmout média a komunikovat. „Proč všichni víte, kdo jsem já, ale já nevím, kdo jste vy?“ ptal se provokativně Novotný.

Sami občanští demokraté se neshodnou, jak bývalého prominentního bulvárního novináře ve svých řadách vlastně brát. Jestli jako marketingového génia, který ví, jak fungují média, a dokáže zaujmout i voliče, jež jinak politika vůbec nezajímá. Nebo spíš jako blázna, který svými provokacemi více voličů tradiční konzervativní strany odradí, než kolik jich nových přiláká.

Na zmíněném kongresu letos v lednu ještě zvítězila druhá skupina, a proto také Pavel Novotný neuspěl a nebyl zvolen místopředsedou ODS, na něhož kandidoval.

Dnes sám Novotný věří, že už se mu náladu uvnitř ODS podařilo otočit a že mu kolegové umožní kandidovat do Poslanecké sněmovny. „Šanci určitě má, i když ho někteří lidé v ODS nelibě nesou. Tak nesou, no. Jako starosta Řeporyjí je velice úspěšný a pro kandidátku by to bylo určitě oživení,“ popsal atmosféru pro deník MF Dnes šéf pražské ODS Tomáš Portlík.

Reklama

Doporučované