Hlavní obsah

Glosa: Kraj chystá milion pro pohrobka H-Systemu, družstvo Svatopluk. Firmu s tajným účetnictvím

Foto: Seznam Zprávy

„Doufejme, že středočeští politici znají stanovisko konkurzního správce, který se dušuje, že narychlo nikoho vystěhovávat nebude,” píše v glose Zuzana Kubátová.

Reklama

Středočeská hejtmanka Jaroslava Jermanová (ANO), která právě čelí skandálu se zneužíváním služebního vozu jejím manželem, rozjela akci na pomoc poškozeným klientům zkrachovalého H-Systemu. Přesněji řečeno na pomoc té šedesátce z nich, které zastupuje družstvo Svatopluk, a jimž v červnu Nejvyšší soud nařídil vystěhování a předání jejich domovů do konkurzní podstaty zbankrotované firmy. Situaci glosuje ekonomická expertka Seznamu Zuzana Kubátová.

Článek

Jak oznámil krajský úřad na svém webu, Jermanová navrhla poskytnout z krajské kasy Svatopluku půlmilionovou až milionovou dotaci na právní pomoc. A pro návrh získala zástupce všech krajských politických klubů, kterým ho představila na úterní schůzce. Dotaci má schválit zastupitelstvo 27. srpna.

Hejtmanka se prý k tomuto řešení rozhodla po dvou schůzkách s bývalým předsedou představenstva Svatopluku Ivanem Králem. Což je mimochodem pán, před lety podmínečně odsouzený za zvýhodňování věřitele (rozuměj družstva Svatopluk) v bankrotu H-Systemu. Z vedení družstva Král odešel v roce 2007, protože mu soud zakázal funkci vykonávat.

Na schůzkách hejtmanky s bývalým šéfem Svatopluku samozřejmě není nic špatného. Na pováženou ale je, že se politici rozhodli na základě těchto schůzek udělit milionovou dotaci družstvu, o jehož finanční situaci se z veřejných zdrojů nedá nic zjistit.

Svatopluk od roku 2014 – tedy celé čtyři roky – nezveřejňuje v obchodním rejstříku své účetní závěrky a rozvahy. Porušuje tím zákon.

Družstvo zastupující celkem 550 klientů z více než tisícovky poškozených v kauze H-System přitom není nemajetné: při dvou dílčích vypořádáních v konkurzu už získalo 40 milionů korun. Ještě v roce 2013 mělo 20 milionů na účtech. Jak s nimi nakládalo dál a kolik z nich ve Svatopluku zbývá, není ovšem jasné. Z povinných zpráv, které mají firmy zveřejňovat v rejstříku se to vyčíst nedá.

Zato se ozývají družstevníci, kteří tvrdí, že jim Svatopluk z vrácených peněz nevyplatil jejich podíl. Seznam o tom informoval v pondělí, ve středu s podobnými informacemi přišel deník MF Dnes.

Místopředseda Svatopluku Jiří Parma sice vyloučil, že by Svatopluk členům peníze zadržoval. Může prý jít maximálně o případy lidí, které se družstvu nedaří kontaktovat. Přesto nejasnosti kolem finančních toků ve Svatopluku trvají.

Středočeští politici ale mají jasno. Jak uvádí zpráva z krajského úřadu, hejtmanka Jermanová jim vysvětlila, že je třeba posuzovat celou záležitost lidsky, protože lidé z Horoměřic by podle ní bez finanční pomoci „skončili bez pomoci na ulici“.

Šéfové politických klubů s ní prý souhlasí. Doufejme, že mají o hospodaření a postupech Svatopluku ještě nějaké další, důvěrné informace.

Že jednali kromě pana Krále i s oficiálními zástupci družstva.

Že si jejich informace ověřili. Že si přečetli rozsudek Nejvyššího soudu.

Že znají stanovisko konkurzního správce, který se dušuje, že narychlo nikoho vystěhovávat nebude.

Prostě, že přesně vědí, komu, proč a nač kraj ten milion vyplatí. Nebo se před volbami tyhle drobnosti neřeší, protože milionek vražený do politického marketingu zas není tak ohromující suma?

Reklama

Doporučované