Hlavní obsah

„Naše poslední naděje.“ Část podvedených klientů H-Systemu podala ústavní stížnost, aby zabránila vystěhování z Horoměřic

Část klientů zkrachovalého H-Systemu se obrátila na Ústavní soud. Video: Jan Kozel, Tomáš Svoboda , Seznam Zprávy

 

Reklama

Členové bytového družstva Svatopluk žádají prostřednictvím advokáta Lubomíra Kincla Ústavní soud, aby odvrátil jejich stěhování z Horoměřic. Domy si kvůli zkrachovalému H-Systemu museli sami dostavět. Jenže neměli souhlas konkurzního soudu.

Článek

„Je to naše poslední šance.“ Členové bytového družstva Svatopluk, které sdružuje část podvedených klientů v kauze H-Systemu, upínají naděje k brněnskému Ústavnímu soudu. Advokát družstva Lubomír Kincl v pondělí podal ústavní stížnost proti verdiktu Nejvyššího soudu. Společně s klienty věří, že odvrátí vystěhování lidí z bytů v Horoměřicích u Prahy. Nemovitosti mají vyklidit do třiadvacátého srpna. „Obsahem ústavní stížnosti je vytčení rozporu rozhodnutí Nejvyššího soudu s ústavním pořádkem, zhruba ve čtyřech bodech je to rozebírané. Jednotlivé body nebudeme na přání klientů odkrývat,” uvedl Kincl. Chtějí je nejdříve představit politikům v čele s premiérem Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem, kteří se o kauzu rovněž zajímají.

Klienti si na přelomu tisíciletí dostavěli domy zkrachovalého H-Systemu za vlastní peníze, měli k tomu svolení tehdejšího konkurzního správce. Konkurzní soud však takovou možnost zamítl a osmnáctileté tahanice skončily minulý měsíc verdiktem Nejvyššího soudu. Podle něj má konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport právo rozprodat za tržní ceny dotčené domy. Musí totiž uspokojit všechny věřitele H-Systemu, nejenom desítky lidí sdružených v bytovém družstvu Svatopluk.

Stížnost kromě dalších argumentů poukazuje na porušení práva na spravedlivý proces.

Členové bytového družstva si nedokážou představit, že by měli po letech stresu a sporů za deset dní domy v Horoměřicích opustit. „Byla by to strašná ostuda pro všechny zúčastněné, kdyby mělo dojít k nějakému vyvlékání lidí z těch domů,” sdělil Martin Junek, který členy družstva zastupuje.

Lidé z Horoměřic tuší, že Ústavní soud nebude moci v deseti dnech plně rozhodnout o stížnosti, ale doufají, že rozhodne o odkladu vykonatelnosti v deseti dnech, laicky řečeno tedy o zabrání jejich stěhování. Mluvčí soudu Miroslava Sedláčková nechtěla další kroky komentovat. „Stížnost byla podaná, teprve zítra si ji převezme soudce zpravodaj, zároveň stížnost dostane spisovou značku. Nelze předjímat, jestli bude o věci rozhodováno mimo pořadník,” uvedla mluvčí.

Do kauzy H-Systemu je zapojená tisícovka klientů, kteří přišli o miliardu korun. Případ Svatopluk znamená jen část spletité kauzy. Majoritní akcionář Petr Smetka za vytunelování firmy strávil dvanáct let ve vězení.

Reklama

Doporučované