Hlavní obsah

Glosa: Moskva musí být v šoku. Co to děláte, naši Češi?

Foto: Seznam Zprávy

Ambasáda Ruské federace by se mohla brzy významně vylidnit.

Reklama

Článek

Zažili jsme jeden z nejdramatičtějších a možná nejdůležitějších týdnů posledních třiceti let, tedy od časů, kdy z Československa definitivně odjela sovětská okupační vojska.

Jedním z určujících znaků téhle doby jsou brežněvovské rozměry času. Všechno tu trvá nekonečně dlouho. Slyšíte-li, že se již za rok začne stavět třeba další část obchvatu Prahy nebo nová trasa metra, můžete zůstat po několik dalších let v klidu. Lockdown se vleče tak, že jste už zapomněli, jak se vlastně žilo před ním, a nevíte, budete-li ještě schopni adaptovat se na normální život, pokud si ho pamatujete.

I proto člověk fascinovaně zírá na tempo, jaké nabraly v posledním týdnu česko-ruské vztahy. Pardon, vztahy jsou už asi trochu silné slovo. Spíš to, co z nich zbylo.

Ještě před týdnem jsme řešili cestu vicepremiéra Hamáčka do Moskvy – mimochodem dodnes nevyjasněnou cestu. Na stole byl nákup neschváleného Sputniku i účast Rosatomu při dostavbě Dukovan, což byla možná nejdůležitější zahraničněpolitická a bezpečnostní otázka od dob našeho vstupu do NATO.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Stačilo sedm dní a všechno je úplně jinak. Ještě samozřejmě nevidíme na konec příběhu, netušíme, kam volantem v neděli otočí prezident Zeman.

Ale stejně jsme zažili jeden z nejdramatičtějších a možná nejdůležitějších týdnů posledních třiceti let, tedy od časů, kdy z Československa definitivně odjela sovětská okupační vojska a hrubá vojenská síla byla postupně nahrazována sofistikovanějšími metodami.

Po tolika letech trpělivé práce se Rusko svých dosažených úspěchů na českém území nebude chtít jen tak vzdát. A předpokládejme, že ještě nevyčerpalo všechny možnosti odvety, zvlášť ty neohlášené. Musí to být strašný pocit zjistit, jak se vám během jediného týdne vymkla zpod kontroly země s počtem obyvatel, jako má sama Moskva. Země, do níž jste v posledních letech tolik investovali. A ona se teď najednou chová jako normální suverénní stát.

Reklama

Doporučované