Hlavní obsah

Glosa: Na ostří Occamovy břitvy

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Na podivné historky o jehle může pomoci břitva.

Reklama

Článek

A o tom novém pokynu Gatesovy nadace jste už slyšeli?

Na sociálních sítích koluje tweet zhruba tohoto obsahu: autorka je na návštěvě lékaře a ten se ptá, zda pociťovala po druhé dávce vakcíny nějaké vedlejší účinky. „Bolela mě ruka,“ odvětí žena. „Píšu si,“ odpovídá lékař. A ptá se, zda ještě něco dalšího. Žena říká, že měla také tři dny horečku, zvracela a zkolabovala. „To je normální. To zapisovat nebudu,“ odpovídá lékař. Následuje několik emoji, která moc neznám, ale určitě minimálně jedno z nich má vyděšeně či překvapeně vyvalené oči.

Skoro jistě je to vymyšlený zážitek, který se nikdy nestal. Určitě ne tak, jak je popsaný. Většina z nás očkování s lékaři nekonzultuje a nevím o tom, že by třeba praktici tato data sbírali a někam posílali k další evidenci. A i kdyby se to stalo (třeba v rámci nějaké probíhající studie), asi by žena neodpovídala tak, že nejdřív zmíní ten nejmírnější symptom a teprve pak ty vážnější, až skončí zkolabovaním.

To celé je prostě „moc dobré, než aby to byla pravda“, jak by zněla doslova přeložená anglická fráze. A jediným cílem historky je podpořit narativ sdílený odpůrci očkování: totiž že se nežádoucí efekty vakcín bagatelizují, data falšují a vakcíny jsou mnohem nebezpečnější, než si myslíme. A byť se skoro jistě nestala, je tato historka působivá i proto, že autorka není žádná zaslepená antivaxerka. Přece se nechala očkovat, a ani si nestěžovala na nepříjemné následky. Co ji zaskočilo, byla až zjevná manipulace jejího lékaře. Který byl takový prosťáček, že ji o tom ještě průběžně a poctivě informoval.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Je to dokonalá dezinformace? Připravená týmy ruských, čínských nebo kdovíjakých trolů, přesně podle návodu? Neřekl bych. A aplikuje Occamovu břitvu soudím, že je za tím obyčejná touha vyprávět vtipné a překvapivé příběhy. Když byl Miloš Zeman ještě v intelektuální formě, řekl o něm Karel Kryl, že by za pointu prodal vlastní babičku. A přesně to dnes na sociálních sítích děláme všichni. Prodáváme své babičky, a ještě se u toho královsky bavíme.

Podobné anekdoty, většinou přibarvené nebo celé vymyšlené, účinkují mnohem lépe než snaha seriózně argumentovat, dokládat své názory vědeckými studiemi nebo rovnou daty, a je jedno, jestli skutečnými, nebo smyšlenými.

Všechny ty tweety, které se nestaly a které jsou zarámovány větami typu: „zaslechnuto v tramvaji“, „mám přímo od zdroje“ a podobně, jsou neprůstřelné právě proto, že jejich autoři vždy můžou namítnout: „dokažte, že se to nestalo“. To neumíme. A ani to nejde.

Obrana je chabá a v zásadě jen dvojí. Tou první je zmíněná Occamova břitva, kterou si po vzoru dobrodruhů v džungli můžeme prosekávat cestu v džungli manipulací a vymyšlených historek. Anebo přistoupit na pravidla boje, a vymyslet si příběhy svoje. Pokud možno lepší a zábavnější.

Mimochodem už se k vám dostal ten supertajný pokyn z nadace Billa Gatese, podle kterého mají vlády zemí NATO okamžitě přestat s propagací očkování? Nedostal? Tak poslouchejte. Všechno jde podle plánu, k redukci populace dojde, ale cílem jsou nenaočkovaní. Opakuji, nenaočkovaní. Je to stoprocentě pravda, včera jsem to zaslechl v tramvaji 22. A taky mi to říkal můj lékař. Shodou okolností mám toho samého jako ta ženská, která zkolabovala.

Reklama

Doporučované