Hlavní obsah

Glosa: Naši politici jako trpaslíci v Šuflandii

Glosa Alexandra Mitrofanova: Naši politici jako trpaslíci v Šuflandii.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov ve své glose rozvíjí úvahu o tom, že by se politici místo řešení žabomyších válek měli naučit vyjednávat s různými názorovými protipóly.

Článek

V legendárním filmu Kingsajz od polského režiséra Juliuzse Machulského z roku 1987 žijí trpaslíci ve své zemi, která sídlí ve starém opuštěném úřadu. Přebývají v šuplících, a proto se jejich zemi říká Šuflandia. Obyvatelé mají jedno přání. Chtějí se stát lidmi. Chtějí do velkého světa. V tom jim pomůže zázračný přípravek zvaný Kingsajz.

Takže po strašných dobrodružstvích na konci filmu sedí někteří hrdinové tohoto příběhu ve vlaku a jsou šťastní, protože jsou velcí lidé. Vlak opouští tunel, vyjíždí, a my zjišťujeme, že ten vlak, ti velcí lidé, jsou jenom hračky ještě těch větších lidí.

My máme také svou Šuflandii. Je to opozice v podobě dvou koalic, která se chce stát velkou po říjnových volbách v tomto roce.

Jenže uvnitř těchto koalic a mezi nimi, a hlavně mezi jejich podporovateli, zuří v těchto dnech tzv. kulturní válka, která vypukla po kauze exposlance Feriho. Liší se úplně všechno, hlavně ten pohled na svět, na vztahy mezi muži a ženami, na to, jak se má uplatňovat právo, jestli stačí dojem, nebo jestli potřebujete verdikt soudu.

Válka zuří dál a mezitím v tom dalším světě se odehrávají různé věci. Například Andrej Babiš dál zadlužuje tuto zemi a chce dál vládnout a dál zadlužovat. Miloš Zeman dělá čím dál víc z Pražského hradu Pražský Kreml a člověk, který byl předtím úspěšným nebo méně úspěšným policistou, chce jít dneska se svou stranou do parlamentu. Má úspěch, aniž kdo ví, co je vůbec za ním a jaký má program.

Takže se může stát, že po volbách v tomto roce, v říjnu, dostane dnešní opozice Kingsajz od voličů a bude si myslet, že je hrozně velká.

A pak nasedne do toho vlaku, možná i vládního vlaku, a zjistí, že svět je trochu jiný, nejenom v Česku, ale hlavně za jeho hranicemi. Že tam rozhodují lidé s jiným pojetím, než mají oni, což je samo o sobě dost přirozené.

Jde ale o to být na to připravený. Podle toho, jak vypadají ty žabomyší války a kvůli čemu se hádají lidé v opozičních koalicích a jejich podporovatelé, to na tu přípravu vůbec nevypadá.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované