Hlavní obsah

Glosa: Neuvěřitelný ministr Arenberger. Školení asi dostal od Schillerové

Foto: Seznam Zprávy

Příběhy kolem majetku a správy peněz ministra Arenbergera jsou pozoruhodné.

Reklama

Článek

Asi nejmrazivější je fakt, že tito investorští mágové mají ve správě peníze nás všech.

Opravdu bohatí lidé, a poznal jsem jich za svou kariéru vážně dost, mají jednu věc společnou. Poměrně přesně vědí, jaký mají majetek, a starají se o to, aby neztrácel na své hodnotě.

Člověk, který má jen v realitách uloženo něco kolem 120 milionů korun, není v dnešní době nějakým magnátem, ale čučkař to také není. A rozhodně by už měl spadat do kategorie: „Vím, co s majetkem je, a vydělává mi, byť ne závratně.“

Ne tak ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Jak ukazuje pečlivá investigace Televize Seznam, bylo by lepší, kdyby svůj majetek prodal a dal peníze na spořicí účet. Nemovitostí má právě za zhruba 120 milionů. Ale do majetkového přiznání, které musí podávat, se dostalo jen pár z nich. A to proto, že příjmy prý nepřesahují 100 tisíc za rok. Ze srovnávače spořicích účtů vyplývá, že na nejlepším z nich by se sumou 120 milionů vydělal za rok pan ministr 1,7 milionu na úrocích. Bez starostí s nájemníky a údržbou. Poznámka na okraj: Spořicí účet vážně není nejvhodnější forma zhodnocení takto rozsáhlého majetku.

Už předcházející příběh, jak jeho sanatorium provádí klinické testy, byl sotva k uvěření. Všichni kolem na nich vydělávají miliony, ale pan ministr na ně údajně doplácí a dělá je pro renomé. Budiž, vědecký zápal by se dal i pochopit. Jen tím spíš by se člověk staral o to, aby mu majetek vydělával a pokryl případné potřeby nákladného bádání.

Anebo je tu jiné vysvětlení. Sem tam prostě pan ministr něco nepřiznal. Návod mu poskytla šéfka státní kasy Alena Schillerová ve svém hojně sdíleném výletu do říše kryptoměn v rozhovoru u Luboše Xavera Veselého. Došla k závěru, že nějaké dva bitcoiny není třeba z hlediska daní řešit, protože přece jde o „drobné“.

Pro pořádek a pro paní ministryni. Jeden bitcoin je dnes bratru za 1,1 milionu korun. A abychom byli fér, v době vzniku rozhovoru šlo o 250 tisíc korun za jeden. Takové drobné by možná pan ministr Arenberger i ocenil, když už mu jeho majetek moc nenese.

Co je na celém příběhu asi nejmrazivější, je fakt, že tito investorští mágové mají ve správě peníze nás všech.

P.S.: Po první sérii reportáží se najednou pan ministr rozpomněl a v novém majetkovém přiznání se najednou zjevují desítky nemovitostí a desetimilionové vedlejší příjmy. Za normálních okolností pozvánka pro berní úředníky při takových prudkých změnách. Ale tuším, že paní Schillerové by to mohlo připadat spíš jako „drobné“.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Související témata:

Doporučované