Hlavní obsah

Glosa: Opoziční premiér sestavuje Fialovi vládu

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš už se nechce zamazat s novou vlnou koronavirové epidemie.

Reklama

Článek

Volební lístky se sotva sečetly a opozice už ochutnává, jaké to bude s Andrejem Babišem jako opozičním politikem v zádech.

Soudě podle vyjádření v médiích tu máme takového Schrödingerova premiéra – který je současně ve vládě a současně v opozici.

Ministři Babišovy vlády sice ještě sedí ve svých ministerských kancelářích, ale za všechny potíže světa už může Petr Fiala, který si ještě ani nesáhl na kliku od Strakovky. Tak například je jeho vina inflace a zdražování elektřiny, jež Babišovi ministři škodolibě nazývají Fialova drahota.

Kromě toho se Babiš rozhodl, že vznikající vládě rovnou přepustí ministerstvo, které se mu už nelíbí. Oznámil, že zdravotnictví si má od listopadu převzít kandidát vznikající vlády Vlastimil Válek z TOP 09 a začít ještě za dosluhujícího Babišova kabinetu.

Představa, jak si topák Válek sedne mezi Schillerovou s Havlíčkem a bude je přesvědčovat, ať hlasují pro jeho návrhy, je samozřejmě mimořádně zábavná. Jinak je to samozřejmě úplně bláznivý nápad, o kterém by si člověk rád myslel, že ho premiér jen tak nedopatřením plácl v Čau lidi.

Ale ne – Babiš kvůli tomu prý už mluvil s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, aby místo k 1. listopadu uvolnil. A hodlá o tom psát dopis předsedovi ODS Petru Fialovi, který by se mohl stát příštím premiérem.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Do toho vláda v pondělí odmítla schválit nová opatření proti covidu, protože jim na ně budoucí ministr nedal štempl. Chudák Válek, o kterém se ještě neví, jestli opravdu bude ministrem, mezitím seděl na plánovaném zákroku u zubaře.

Vysvětlení má tenhle bezprecedentní veletoč jen jedno – Andrej Babiš už se nechce zamazat s novou vlnou koronavirové epidemie. Předání moci bude ještě chvíli trvat a Babiš si spočítal, že se toho v té době dá ještě dost pokazit a spoustu voličů lze naštvat nepopulárními opatřeními.

A ani o jedno Andrej Babiš, mířící do opozice a hlavně do prezidentské kampaně, nestojí. A tak si stále vládnoucí vláda myje nad znovu se rozjíždějící epidemií ruce.

Že si chce Babiš případnou výměnu rolí užít s plnou parádou, je v pořádku. Šlapat vládě na paty je ostatně základní úkol opozice. Jen obvykle bývá slušnost počkat, až v té opozici skutečně budete.

Reklama

Doporučované