Hlavní obsah

Glosa: Ostatky padlých hrdinů jako národní priorita? Ano!

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Superšpion Mosadu Eli Cohen popravený v syrském Damašku v květnu 1965.

Reklama

Článek

Izrael vyvíjí velké úsilí s cílem najít a přivézt do země ostatky popraveného špiona Eliho Cohena, který je v židovském státě národním hrdinou. I v Česku se ohledně úcty k padlým hrdinům zlepšujeme. Snad.

Většina států používá trumfy ve vztahu s jinými zeměmi k získávání lukrativních zakázek pro své podniky nebo k získávání citlivých informací. Izrael neváhá a používá velmi vysoké karty s cílem získat ostatky padlého hrdiny.

Ministerský předseda Benjamin Netanjahu přiznal, že na území Sýrie probíhá s pomocí Ruské federace operace, na jejímž konci by mohla být repatriace ostatků popraveného superagenta Elijahu ben Shaul Cohena, z něhož tajná služba Mosad udělala syrského obchodníka Kamala Amina Ta`abeta. Ten se na počátku 60. let dokázal vetřít mezi špičky syrského režimu a málem se stal i ministrem obrany. Než byl odhalen, odsouzen a oběšen, stačil své vlasti předat spoustu nesmírně cenných informací.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Vždycky mi byly sympatické státy, které si nadstandardně váží svých padlých a samozřejmě i žijících hrdinů, ať už Spojené království, nebo třeba právě Izrael. Ten je dlouhodobě ochotný vrátit do země všechny své padlé vojáky a používá k tomu nejen nemalé finanční prostředky, ale právě i zmiňované trumfy, které má v rukávu ve vztazích se zeměmi, jako je Rusko nebo Turecko.

Takový přístup je mimo jiné úžasnou motivací pro všechny Cohenovy následovníky, zprávou, že se na ně a jejich rodiny stát jaksi nevykašle. Mimochodem Cohen se v Izraeli stal po právu národním hrdinou a na obřadu bar micva agentova syna se v roce 1977 sešla půlka vlády v čele s premiérem. Tenhle přístup taky pěstuje v lidech opravdovou, nefalšovanou národní hrdost.

V Česku na téhle úrovni zatím nejsme, ale najdou se i případy, kdy si člověk říká, že jdeme správným směrem. Český velvyslanec v Británii Libor Sečka třeba pod záštitou rezortů zahraničí a obrany podniká pozoruhodnou misi. Autem, na kole i pěšky chce do konce svého působení v létě letošního roku navštívit všech 305 hřbitovů ve Spojeném království, kde odpočívají českoslovenští vojáci. Chce uctít nejen největší esa stíhacího a bombardovacího letectva, která dostihly německé kulky, ale i všechny vojáky, kteří zemřeli při leteckých haváriích, při výcviku, při autonehodách nebo na následky z dnešního pohledu banálních nemocí.

Snad nejen za mě velký palec nahoru. A Izraelcům hodně zdaru v jejich snažení.

Reklama

Doporučované