Hlavní obsah

Glosa: Pandemie mění lidi v brouky. Jako v Kafkově povídce

Glosa Báry Nesvadbové: Pandemie mění lidi jako v Kafkově povídce.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Známou spisovatelku děsí plíživá změna chování lidí. I ti nejstatečnější a nejveselejší z nás začínají propadat reálným smutkům.

Článek

Lidé nekomunikují, nevylézají. Extrémně to připomíná Kafkovu Proměnu: Jak ten brouk leží na zádech a nic vlastně nemůže.

Přemýšlela jsem nad svými přítelkyněmi. I ty, které byly nejvíc módy chtivé, teď reálně tráví celý den v pyžamu. Realitou dnešních dnů jsou komentáře typu: neztloustla jsi? Ty nemáš odbarvené vlasy? Nebo: Ty chodíš v teplákách i do krámu?

Z mužů vedou ti, kteří žijí v mileneckém vztahu. Jak je tam třetí do party, působí to maličko jako taková kapačka. A tak úplně se nepřijde na to, že to doma nefachá. Naopak nejhůře jsou na tom podle mě lidé, kteří žijí singl. Bez rodiny.

Co extrémně stoupá, je domácí násilí. A nikdo to nedohledá, protože oběti jsou vymezeny ze sociálního kontaktu, nechodí ven, nikdo se nic nedozví. Každý se teď chová sám podle sebe.

Když pozoruji teenagery, jak jsou přilepení na gauč a visí jen na svém telefonu a počítači… Ti stejní mladí, kteří by měli chodit kouřit za školu a každý večer být na jiném mejdanu… Pochopitelně mě to frustruje. Ale ještě hůř jsou na tom malé děti. Ze svého okolí skutečně znám děti, které přestaly jíst. Propadly bulimii, mají sebepoškozovací tendence a snad nejlepší případ je atopický ekzém.

Kdybych mohla mít jednu jedinou radu – a je vlastně úplně jedno, v jaké je člověk zrovna situaci, pak je to láska. Protože když vás někdo vážně hodně silně obejme, tak je to prostě lék na každý smutek.

Celou glosu spisovatelky Nesvadbové si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 20:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované