Hlavní obsah

Glosa: Pod pláštíkem „zlé“ EU se schová ledacos

Glosa rapera Lipa: Pod pláštíkem „zlé“ EU se schová ledacos.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudebník a raper Lipo rozvíjí myšlenku, že větší počet legálně držených a lehce dostupných zbraní ve společnosti nezajišťuje její větší bezpečí.

Článek

Vláda vcelku nečekaně podpořila senátní návrh ústavou ukotvit právo použít zbraň na ochranu života. Byly tak vyslyšeny požadavky signatářů petice proti směrnici EU zpřísňující povinnosti majitelů střelných zbraní.

Je mi jasné, že iniciátoři petice držení zbraně a její případné použití vnímají jako svoje základní a nezcizitelné právo. Já zase mám silné obavy, k čemu by tato změna mohla vést v myslích některých už teď bojovně naladěných jedinců.

Budete se mnou asi souhlasit, že Amerika má úctyhodnou tradici práva a demokratických institucí. Jestli je pro mě ale nějaká věc na její kultuře těžko pochopitelná, je to vztah jejích občanů a vlády ke střelným zbraním, který je zakódován hluboko v americké DNA.

Představa, také intenzivně prosazovaná zbrojařskou lobby, že větší počet legálně držených a lehce dostupných zbraní ve společnosti zajišťuje její větší bezpečí, se mi vždy zdála postavená na hlavu. Sama americká společnost se rok co rok o neplatnosti této teze přesvědčuje na základě různých masakrů zapříčiněných legálně pořízenou střelnou zbraní.

To, jak se stavíme k této problematice, se odvíjí i podle naší představy o bezpečné společnosti.

Je to ta, kde má každý civilista doma legálně drženou zbraň, nebo pacifistická představa, že střelné zbraně ve společnosti prakticky nikdo nepoužívá? Obě varianty jsou krajní a ta pacifistická je v dnešním světě i nereálná. I tak se ale vždy budu raději klonit právě k ní, než abych posiloval opačné tendence.

Česko je podle řady ukazatelů jednou z nejbezpečnějších zemí na světě. Přesto teď politici pod tlakem účelově vytahují kartu, která má střelnou zbraň ve znaku. Pod pláštíkem boje proti „zlé EU“ se schová ledacos. I skutečnost, že se tu jedná hlavně o věc ideologickou.

Celou glosu Lipa si můžete pustit v úvodním videu.

Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované