Hlavní obsah

Glosa: Politici už řídí i naše kocoviny

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Hlavní kšeft se v hospodách dělá až večer. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Článek

Zápisky z posledního večera, kdy smělo být otevřeno do deseti.

Bolí mě hlava. Kdybych šel na večírek až dnes, tak by mě nebolela. Ale kdyby byl normální bezcovidový advent, tak by mě zase bolela o moc víc. To je realita dnešního světa. Politici regulují i kocoviny. A to doslova ze dne na den. Zavíračka v osm, zavíračka v deset, nebo zavíračka bez omezení. To jsou významné milníky pro ráno každého flamendra.

Zde příklad. Minulý týden, kdy ještě vše vypadalo v restauracích na návrat plus minus k normálu, jsme si udělali rezervaci na malou vánoční party. Na včerejšek. Zcela náhodou jsme se tak trefili do dne, kdy ještě mohlo být otevřeno do deseti. Kolega, který chtěl jít na pivo až dnes, bude mít smutnější večer. Nebo měl možná naopak víc štěstí. Pár postřehů z večírku, které vás možná nepřekvapí, ale mně daly věci do souvislostí.

Za prvé – když jsme v šest zasedli v deseti ke stolům, byly pěkně tři a rozestupy jasně dané. Jak večer pokračoval, dostal zasedací pořádek řekněme amébní pivní podobu a hranice mezi stoly se stíraly. Po třech čtyřech pivech před desátou prostě cítíte potřebu říci kolegyni, že skvěle píše, tak nějak více z očí do očí. Kolem osmé ještě máte zařazenou zpátečku.

Za druhé – bylo plno a lidem svítily oči radostí. A teď to nemyslím tak, že se rozsvítily až s pozdním večerem. Hosté byli evidentně rádi, že se vidí. Že mohou posedět, pohovořit, objednat si a nechat se obsloužit. Úvahy o tom, jak covid promění interakce, jsou liché. Homo socialis je jen jeden.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Takže teď mě bolí hlava. Mohlo to být horší, na chytré kombo „pivo, víno, rum a závěrečná kořalka“ se při zavíračce v deset naštěstí nedostane. To také znamená, že obratem podstatně nenavýšíte svůj účet. A hospodský nezvýší zisk. Jak restauratéři říkají a data z pokladen potvrzují, kšeft se dělá až večer. Omezení otevírací doby z deseti na osm, které platí ode dneška, přijde sektor na zhruba 112 milionů korun denně. Vánoční večírky jsou navíc důležitou součástí ekonomiky restaurací. Jenže, jak jsem to včera pozoroval a přes všechno své fandění byznysu, mám pocit, že večerka v osm teď dává smysl.

Najíte se, dáte si dvě piva a hezky domů. Žádná divočina, více bezpečí. Ale třeba mě jen bolí hlava a navečer to uvidím jinak.

Anketa

Který ministr zdravotnictví si vedl v době pandemie covid-19 nejlépe?
Adam Vojtěch.
35,1 %
Roman Prymula.
9,5 %
Jan Blatný (ve funkci od konce října 2020).
5 %
Není mezi nimi rozdíl.
50,4 %
Celkem hlasovalo 7267 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované