Hlavní obsah

Glosa: Probouzejí se v nás opice, ceníme zuby a máváme klackem

Glosa Alexandra Mitrofanova: Probouzejí se v nás opice, místo dialogu ceníme zuby a máváme klackem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor Novinek Alexandr Mitrofanov ve své glose rozebírá, proč nás tak irituje odlišný názor, než je náš vlastní. Copak už neplatí: Nech brouka žít?

Článek

Kdyby spolu všichni souhlasili, bylo by to dost nudné. Ale teď ve veřejném prostoru pozoruji jiný jev. V poslední době přibývá lidí, kteří naprosto nesnesou, že někdo má opačný názor než oni.

Zdálo by se, že to je dost jednoduché – dobře, někdo má názor, který ti nevyhovuje, tak to můžeš říct nahlas, můžeš to říct i ostře, ale nech ho být, nech brouka žít. Ať prostě říká své názory, pokud nepřekračuje zákon, a ty budeš mít svoje názory.

Ne! Je to úplně jinak. Vidíme, že tady spousta lidí těm jiným přeje, aby zavřeli hubu, nebo aby vůbec neexistovali.

Ono se to dá pochopit. Doba je složitá a už nejsou žádná pozitiva ani sociální jistoty. Ale to neznamená, že v mnoha lidech by se měl probouzet chlupatý opičí předek, který cení zuby a mává klackem.

Albert Einstein řekl: Nevím, čím se bude bojovat ve třetí světové válce, ale v té čtvrté se bude bojovat klacky a kameny. To není moc dobrá perspektiva. I když mnoha lidem se zdá, že by to možná bylo to pravé ořechové. A že by ty klacky měli velké a šutry největší… Neuvědomují si, že líp by nebylo. Přišel by někdo, kdo by měl ještě větší klacek a těžší šutr. A oni by měli po ptákách.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si můžete pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá Televize Seznam v premiéře každý čtvrtek od 20:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Doporučované