Hlavní obsah

Glosa: Proč hromadně testujeme až v době, kdy máme začít s očkováním?

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Otestování co největšího počtu lidí bylo původně jedním z hlavních cílů bývalého ministra Romana Prymuly.

Reklama

Článek

Kolem boje s koronavirem se toho v posledních týdnech a měsících událo a změnilo tolik, že už jsme možná zapomněli, jak část odborníků brzdila masové antigenní testování.

Premiér Andrej Babiš v neděli řekl, že bezplatné testování pro všechny by se mohlo rozběhnout už ve středu, tedy o dva dny dříve, než se původně plánovalo. Může za to, světe div se, velký zájem lidí.

Kdo si ještě vzpomene, že k podobné hromadné testovací akci se Česko chystalo už v první polovině října?

Připomeňme si to.

Otestování co největšího počtu lidí bylo původně jedním z hlavních cílů bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Jeho plán měl přes všechna úskalí logický základ.

Vycházel z toho, že zavedené testování metodou PCR je sice velmi přesné, zůstává ale omezené na maximálně desítky tisíc lidí za den. Pro plošné testování navrhl Prymula sice méně spolehlivé, ale rychlejší a zároveň levnější testy založené na antigenní metodě.

„Doufám, že lidé se budou chtít testovat. Alespoň šest milionů,“ řekl Prymula 8. října.

Z plánu ale postupně sešlo. Koncem října, kdy Prymulovu ministerskou epizodu ukončila večerní schůzka na Vyšehradě, už o plošném testování nemluvil.

Jediné, co v tomto směru dokázal před svým odchodem nastartovat, bylo antigenní testování silně zasažených domovů seniorů. Kvůli právním nesrovnalostem se sice opozdilo, s velkou pravděpodobností ale pomohlo zachránit životy.

S mnohem větším zpožděním se rozjede také Prymulou slibované antigenní testování pro všechny občany. V situaci, kdy se počty testů metodou PCR ve všedních dnech pohybují jen kolem 25 tisíc a přitom z nich vychází skoro čtvrtina pozitivních, je to bezpochyby rozumný krok.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Kdo a proč vlastně širší nasazení antigenních testů brzdil? Byla to hlavně Laboratorní skupina při Ministerstvu zdravotnictví, která má na starosti právě strategii testování na covid. Její šéf Marián Hajdúch namítal, že méně citlivá antigenní metoda neodhalí část nakažených a není vhodná ani pro sociální nebo zdravotnická zařízení.

Docent Hajdúch nedávno oznámil, že z ministerské Laboratorní skupiny odejde. Z rozhovorů, které poskytl, vychází jako zneuznaný odborník, který se už nedokázal smířit s nekompetentností vládních úředníků.

Zapomněl se ale zmínit, že jeho plédování pro PCR testy nebylo úplně „košer“. Sám se totiž podílel na vývoji kloktací odběrové sady pro tuto metodu a spolupracuje s podnikateli, kteří na jejím prodeji chtějí vydělávat.

Až se bude analyzovat druhá covidová vlna, nemělo by se na roli pana Hajdúcha a jeho kolegů zapomenout. Nebude to těžké, protože z veřejného prostoru nemizí. Hajdúch se nedávno stal členem vládní rady pro vědu a výzkum a patří také do okruhu premiérových poradců.

Reklama

Doporučované