Hlavní obsah

Glosa: Řídit stát jako youtuber

Foto: Seznam Zprávy

Andrej Babiš v práci na Úřadu vlády, snímek z prosince 2020.

Reklama

Článek

Pokud se chcete dostat k vládní očkovací strategii, musíte ve videu přetrpět premiérovo blábolení o tom, co viděl na Silvestra v televizi a jak se mu to líbilo.

Existuje asi jediná země na světě, v níž premiér oznámí životně důležitou vládní strategii EXKLUZIVNĚ na YouTube kanálu svého politického hnutí. A je to bohužel země, v níž žijeme zrovna my.

Oficiálními komunikačními kanály vlády se k vám tato informace zatím nedostala, ale Česko má očkovací strategii. Ministr zdravotnictví vám ji představí až v úterý, stačí se ovšem stát odběratelem videí hnutí ANO nebo fanouškem Andreje Babiše na Facebooku a máte exkluzivní informační náskok dva dny.

Připomeňme, že očkovací strategie není nějaká marginálie nebo dílčí rozhodnutí vlády, kterým se může premiér pochlubit na sociálních sítích. Je to naprosto klíčový plán, díky kterému se rozhodne o tom, jestli zkolabuje, nebo nezkolabuje zdravotní péče, jak rychle se vrátí děti do škol, kolik podnikatelů ještě zkrachuje a kolik lidí zbytečně zemře na koronavirus.

Je bizarní, aby tak zásadní informace běžely někde exkluzivně. A ještě ke všemu na soukromém YouTube účtu premiérova politického hnutí. Mimochodem, kolik asi tak seniorů nad 80 let, kteří se mají očkovat mezi prvními, sleduje videa na internetu?

Pokud se chcete ke strategii dostat, musíte navíc ve videu přetrpět premiérovo blábolení o tom, co viděl na Silvestra v televizi a jak se mu to líbilo. Dále samochválu, že zařídil šest dávek z jedné ampule místo pěti. A nakonec předvolební agitku, kde vám předseda vlády nenápadně radí, jak byste měli správně volit: „Jestli budete volit na základě pandemie, kde jsme všichni frustrovaní a je to mimořádná situace, nebo budete volit podle toho, co ten Babiš od vstupu do vlády od roku 2014 udělal.“

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat i v Apple Podcasts, Spotify a dalších podcastových aplikacích.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Se strategií vláda přichází pozdě, ve chvíli, kdy některé státy očkují naplno a jiné jsou na očkování alespoň fyzicky připraveny v podobě očkovacích center. Když už ale strategii konečně máme, má ji vláda veřejnosti okamžitě představit na tiskové konferenci a novináři mají mít možnost ptát se na detaily.

Pak má běžet naprosto všemi myslitelnými cestami – počínaje těmi oficiálními přes média, sociální sítě a málem až po potrubní nebo holubí poštu. Pro Andreje Babiše je to možná těžké rozlišit, ale on ani jeho hnutí opravdu ještě nejsou stát. A videa jeho PR týmu nemohou suplovat vládní komunikaci.

Snad se ale blýská na lepší časy. Ministerstvo zdravotnictví právě teď na Jobs.cz shání šéfa komunikace. Uchazeči mají poslat třístránkový návrh komunikační strategie ke covidu-19. Tak doufejme, že snad alespoň jeden solidní návrh do 15. ledna – kdy se má rozběhnout registrace k očkování – dorazí.

Reklama

Doporučované