Hlavní obsah

Glosa: Zažijete slast ze žvýkání. Návod k použití toustového chleba za 100 milionů

Tohle je krátký článek s hvězdičkou. Jestli se k němu dostanete před 22. hodinou, prosím o shovívavost.

Reklama

Článek

.Video: Vojtěch Blažek

„Nový produkt: pocit jemného hedvábného dotyku na rty a tvář, příjemně vláčný, snadné ukousnutí, snadné vytvoření spojitého sousta při žvýkání (až rozplývavý pocit při žvýkání).“ Vidíte, varoval jsem vás.

Bohužel – nebo vlastně jak chcete, to je na vás – se nejedná ani o pracovní poznámku autora erotické beletrie, ani o leták obchodu pro dospělé. Ale o předehru k udělení stomilionové dotace na velkopekárnu Zelená louka, kde se vyrábějí poživatiny firmy Penam z holdingu Agrofert, t. č. ve svěřenských fondech AB private trust I a II.

Dokumenty k žádosti o nyní kontroverzní dotaci, které obsahují i zmíněný popis blaženosti z toustů – to ony jsou tím novým produktem – získal a zveřejnil server Seznam Zprávy.

Vyšlo najevo, že Penam na dotační úředníky zapůsobil také líčením rozkoše z jídla. Z rozplývavého pocitu při žvýkání. Znáte to: Taky si určitě s toustem, když vybalíte nákup, přejíždíte tvář zevnitř i zvenčí, zkoumáte rty svých partnerek a partnerů, cítíte tu slast z doteku hedvábí… Nebylo co řešit: dotace na podnikatelský záměr přistála.

Penam má roční tržby tři a tři čtvrtě miliardy. Ale jestli se mu složíme na linku na takhle vymazlený tousťák, bohatě se nám to v přidané hodnotě vrátí.

Dotaci pro pekárnu dodatečně podrobili zkoumání i bruselští auditoři, své postřehy shrnuli známkou: „Závažnost: kritická.”

Souhlasím, situace je vážná. Jde o mnohem víc než nasycení obyvatelstva chlebem. Rozplývavý pocit: k nezaplacení.

Reklama

Související témata:

Doporučované