Hlavní obsah

Glosa: To už Zeman s Babišem počítají s tím, že tu povládne Rusko nebo Čína?

Glosa Alexandra Mitrofanova: Zeman s Babišem v hloubi duše počítají s tím, že tady jednou bude vládnout Rusko nebo Čína.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Komentátor deníku Právo se vrací k více než vlažné reakci nejvyšších představitelů státu na ruskou agresi vůči českým politikům.

Článek

Jste představitel české státní moci a v hlavním městě Praze máte tři řádně zvolené politiky, kteří řádně uskutečňují něco, co je naprosto v jejich kompetenci. A shodou okolností to má spojitost s Ruskem.

Co slyšíte z Ruska?

Nejdříve od ministra kultury této země, že lidé, kteří udělají něco, co se mu nelíbí, jsou nacisté. Pak čteme v ruských médiích, že Češi jsou obecně fašisté, že pomáhali Hitlerovi a dnes se nemůžou dočkat toho, až pomůžou Američanům uskutečnit útok na Rusko. Pak se dočtete, že je třeba potrestat smrtí tyto řádně zvolené české politiky.

Dobře, tohle všechno jsou výšplechty soukromých subjektů z Ruské federace. Ale pak přijde článek státní agentury Ria Novosti, v němž se praví, že Češi se mají obávat dlouhých rukou Moskvy. A že ochranu dostali tři pánové, o kterých mluvím - Kolář, Novotný a Hřib - proto, že mohou být uneseni do Ruska, aby je tam soudili.

Takže jste představitel české státní moci, co uděláte? Prezident dělá mrtvého brouka a raději se zabývá prasetem svého kancléře. Předseda vlády udělá slabé prohlášení, které Kreml okamžitě představí jako důkaz, že předseda české vlády je spojencem Kremlu. A ministr zahraničí, který jediný se snaží neztratit tvář, si stěžuje, že toho nemůže udělat více, protože je kritizován, že je příliš protiruský.

Já nejsem žádný zástupce státu, já jsem soukromý člověk, jsem jedinec, který má svůj názor a má na něj nárok.

Takže mně se zdá, že naši nejvyšší představitelé v hloubi duše počítají s tím, že tady jednou bude vládnout Rusko nebo Čína. A dneska si už dopředu dělají strejčka.

Celou glosu Alexandra Mitrofanova si může pustit v úvodním videu. Je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované