Hlavní obsah

Glosa: Země se řítí do záhuby, už je to nuda

Foto: Seznam Zprávy

Že nemáme žádnou planetu B, to je přece stará zpráva, nic nového. (Ilustrační snímek z polského dolu Turów u českých hranic.)

Reklama

Článek

Ruku na srdce: sdělila nám očekávaná a alarmující zpráva vědců z IPCC něco zásadně nového?

Hladiny moří stoupají, planeta se ohřívá a je jen na nás, abychom cestu do skutečného pekla na Zemi odklonili, nebo rovnou zvrátili. To už jste někdy někde slyšeli, viďte? Napovím: naposledy v pondělí, kdy Mezinárodní panel pro klimatickou změnu (IPCC) zveřejnil alarmující zprávu. Další v řadě.

Vůbec nehaním snahy vědců na klimatickou krizi upozorňovat. Myslím, že poslední měsíce plné rekordních požárů, povodní a dalších projevů extrémního počasí potvrzují, že se se Zemí „něco“ děje. Ostatně: už roky bývá každé nové léto „rekordně horké“. A zatímco se takzvaný den překročení kapacity Země „slavil“ ještě před pár desítkami let v listopadu, letos jedeme na ekologický dluh už od konce července.

Pondělní zpráva jasně uvádí, že za oteplování atmosféry, oceánů i půdy může lidstvo. A také říká, že už není otázkou, ZDA dojde k dalšímu zvýšení průměrné teploty o 1,5 stupně Celsia, ale KDY. Nejpozději totiž už v roce 2040.

Ačkoliv média i světoví lídři reagovali na zveřejněný report s hlubokou vážností i mírnou panikou, ruku na srdce: sdělila nám zpráva něco zásadně nového? Ne tak docela. Mezi řádky z ní ale můžeme vyčíst, že jsme se stále – sakra – nepoučili. A používat uhlí a další fosilní paliva? Zas a znovu, ne.

Dobře, to je teorie vybarvená jasně červeným zvýrazňovačem. Ale co praxe? Rozvojové země daly znovu najevo, že se jich klimatické změny dotýkají čím dál markantněji, představitelé mocností zase zopakovali už dříve vytyčené, zatím nesplněné cíle a zdůraznili, že je potřeba přesunout se ke zdrojům čisté energie. Ne asi.

Teď nezbývá než vyčkávat, jak se na podzim dohodnou lídři na světovém klimatickém summitu v Glasgow. Utopický scénář? Z konference vzejde jasně artikulovaný plán, který budou moci země rovnou převést do reality.

A trochu realističtější předpověď postavená na dosavadní zkušenosti? Uslyšíme další sliby a lhůty, v nichž se jde jen těžko vyznat – a kdoví jestli je bude někdy někdo plnit. Mezitím si tu dál můžeme dál poctivě třídit odpad, kupovat kovová brčka a odmítat plastové pytlíky. A navzájem se chlácholit, jak se snažíme a jak to děláme pěkně: nic jiného nám zatím asi nezbývá.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv. Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Dvě minuty můžete poslouchat na Podcasty.cz a ve všech dalších podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované